feldolgozó

2018.08.24. 11:30

Ha marad a 13 forintos felvásárlási ár, sok alma marad a fán

Hiába lesz jó az idén sok alma, csak 13 forintot ajánlottak a termelőknek. Ez az összeg azonban még a szedési költséget sem fedezi.

Marosi Gábor

Az ipari alma rendkívül alacsony felvásárlási áráról tárgyalt a gazdákkal Nagy István agárminiszter. Az egyeztetésen átnézték a nemzetközi árakat és egyetértettek abban, hogy indokolatlan az ipari alma kilogrammonkénti 13 forintos ára, hisz Európában mindenhol magasabbak a termelői felvásárlási árak. Az Agrárminisztérium egy ötlettel is előállt. A jövőben olyan szerződést kellene alkalmazni a termelők és a felvásárlók között, amely a nemzetközi piacokhoz igazodó árképletet tartalmaz és több évre szól.

Hiába lesz jó az ide almatermés, csak 13 forintot ajánlottak a termelőknek. Ez az összeg azonban még a szedési költséget sem fedezi. A gazdák követelése kilónként 25 forint, ami azonban csak az önkéltségi árat fedezi. Tavaly a léalmát 55-60 forintért vették át a gazdáktól, ami jónak számít.

Szabó Tamás, a Magosz Somogy megyei elnöke korábban azt mondta: hosszútávon egy magyar almafeldolgozó lehet a megoldás. Most ugyanis kiviszik az uniós országokba a magyar almát, majd visszahozzák gyümölcsléként, amiért a vásárlók nem 13 forintot fizetnek a boltokban. Ez sem a termelőknek, sem a vásárolóknak nem jó.

Tömösváry Máté, a Balaton Ker-Tész kereskedelmi vezetője pár napja azt nyilatkozta lapunknak: ha maradnak a megalázó árak, akkor sok almát nem szednek majd le a gazdák a fáról.

A becslések szerint az idén 720 ezer tonna alma terem Magyarországon, ami meghaladja a korábbi évek mennyiségét. A 2014-es évtől azonban jelentősen elmarad, akkor ugyanis rekordtermés volt, összesen 920 ezer tonna almát szedtek le a fákról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában