kasszából a gyárba

2018.08.03. 20:00

Hiába a fizetésemelés, nem vonzó a kiskereskedelem

Hiába emelkedtek kiskereskedelmi dolgozói bérek, mégsem nőtt a létszám. Sőt továbbra is munkaerőhiány uralkodik az ágazatban.

Koszorus Rita

Nagy valószínűséggel csak nehezen lehetne feltölteni dolgozóval a Dombóvári úton évek óta árválkodó bevásárlóközpontot, ha most készülne el. Egész egyszerűen nem vonzó a kereskedelmi pálya ma – sem Magyarországon, sem – Somogyban.

Még a 14 százalékos bérnövekedés sem csábítja a dolgozókat. Nem csökkent ugyan a létszám, hiszen január óta ugyanannyi pénztáros, bolti eladó, árufeltöltő, raktáros dolgozik a szektorban. Mintegy 144 ezren dolgoznak az ország különböző kereskedelmi egységeiben, amely csak minimális elmozdulás az előző évi létszámhoz képest.

A bérek a korábbi 190 ezer forint körüli havi bruttó átlagkeresetről áprilisban 217 ezer forintra emelkedtek a bolti dolgozóknál. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke szerint a munkakörülmények nem felelnek meg a dolgozóknak.

– A feltételek nagyjából minden multinacionális vállalatnál hasonlóak – mondta Bubenkó Csaba. – Az hoz változást, ha megnyílik egy termelő üzem, általában oda vándorolnak el a dolgozók. Ugyanis kiszámítható a munkarend, míg a kereskedelemben nincs hétvége, de hosszú hétvége sincs, csak ünnepnapokon számíthatnak biztos szabadidőre.

A KDFSZ elnöke hozzátette: az sem teszi vonzóvá a szektort, hogy egy termelő üzemben ugyanannyit, vagy még többet is lehet keresni, könnyebb munkával. Mert hiába a béremelés, az még mindig nem elegendő.

Bubenkó Csaba szerint, talán a vasárnapi zárvatartás tenne jót a szektornak. – Van egy csökkenés Somogy megyében is, ami az elmúlt egy évet illeti – mondta a szakszervezeti vezető. – Mi az első perctől a vasárnapi boltzár hívei voltunk. Nem csökkent a forgalom a boltokban és a dolgozók örültek neki abban az egy évben. Ez segíthetne a létszámhiányon.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) szerint országos munkaerőhiányról beszélhetünk a kereskedelemben. – Somogyban is ugyanilyen rossz a helyzet – fogalmazott Karsai Zoltán, a KASZ elnöke. – Elég, ha csak megnézzük a vendéglátást: ugyanaz van a kereskedelemben, ami szezonban működik a Balatonon. Ott is már nagyon magasra tornázták fel a fizetéseket, de csökken a munkavállalók száma.

Karsai Zoltán elmondta: hamarosan megkezdik a jövő évi bértárgyalásokat, s az érdekvédelmi szervezet igyekszik azt a bért megtalálni, amellyel új dolgozókat lehet felvenni. – De nehéz egy ilyet belőni – hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető. – Nemcsak azon fog múlni, mennyi a fizetés, hanem a kiszámíthatóságon. Ezért van az, hogy sokan az iparba mennek át, mert habár éjszakázni kell, de tudja előre a munkavállaló, mikor kell mennie.

A nyugati határszélen előfordul az is, hogy 13. havi fizetéssel és pótlékokkal próbálkoznak a multik, így tudnak egymástól dolgozókat elcsábítani. A gond majd akkor áll elő, ha a meglévő és az új dolgozók között feszültség alakul ki az új, magasabb bérek okán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában