becsengetnek

2018.08.23. 14:00

Iskolakezdés: a város, az egyházak és a cégek is segítenek

Több tízezer forintba kerül az iskolakezdés a családoknak. Kaposvár város önkormányzata, valamint több civil szervezet is próbál segíteni különféle támogatásokkal.

Góz Lilla

– Minden elsőst évek óta tolltartóval ajándékoz meg a város a tanév első napjaiban – mondta Györe Gabriella, a kaposvári önkormányzat köznevelési referense. – Augusztus 10-ig ötven férőhelyre pályázhattak az egyetemisták a Pécsi Tudományegyetem kollégiumaiba. Továbbá kollégiumi elutasítást, valamint a fellebbezést csatolva albérleti támogatást tízezer forintot kaphatnak.

A Bursa Hungarica pályázat keretein belül pedig ösztöndíjban részesülnek a szociálisan hátrányos helyzetű főiskolások, egyetemisták. A napokban jelenik meg a Kaposvár Számít Rád pályázati kiírása. A somogyi megyeszékhelyen élő a hiányszakmában és a felsőoktatásban tanuló diákok vehetnek részt benne, továbbá vállalniuk kell, hogy Kaposváron helyezkednek el a diploma megszerzése után. Az elmúlt években pedig a Kaposvár Kártyát a somogyi megyeszékhelyen tanuló nappali tagozatosok is igényelhetik.

A Kométa 99 Zrt. az idén is szendviccsel készül a kaposvári általános iskolásoknak. Bódi Kriszta, a kaposvári húsüzem marketing vezetője elmondta: első osztálytól nyolcadikig hatezer szendvicset osztanak ki szeptember első napjaiban. Megjegyezte: az idén kilencedik alkalommal indítják el tanévkezdési akciójukat.

Több munkahely is segíti munkavállalóit iskolakezdési támogatással. Például a Videoton Elektro-plast Kft. marcali és kaposvári vállalata dolgozóinak nyolcezer-ötszáz forintot ad gyermekenként, amelyet augusztusban és szeptemberben fizet ki a cég. Hagyomány már, hogy a cég segíti a családok iskolakezdését, amely támogatást az alapítványuk forrásából kapják a dolgozók.

Iskolakezdés: az egyházak is segítenek

A Magyar Református Szeretetszolgálat országszerte 17 gyűjtőponton várja a feleslegessé vált, de még használható tárgyakat, egészen augusztus 31-ig. Somogy megyében – egy helyen – Csurgón, a református iskolában gyűjtik a táskákat, tolltartókat, ceruzákat, füzeteket, íróeszközöket, rajzlapokat és festékeket. Pénzzel is lehet segíteni az iskolakezdést. A jobbadni.hu oldalon keresztül online adományozással vagy a 1358-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként 250 forint érkezik be a szeretetszolgálathoz.

A Katolikus Karitász „Legyen öröm az iskolakezdés!” címmel hirdetett gyűjtést, céljuk, hogy 5000 gyermeknek segítsenek a tanév előtt. A szervezet adományvonalán a 1356-os számon, 500 forinttal lehet támogatni a fiatalokat, de online a karitasz.hu oldalon vagy banki utalással is várják az adományokat. Tanszerekkel, táskával és tornafelszereléssel pedig a Katolikus Karitász egyházmegyei központjaiban, így Kaposváron is lehet segíteni. A felajánlásokat a hónap végén, szeptember elején adják át a rászorulóknak, az akció azonban szeptember 15-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában