videó!

2018.08.19. 15:30

Játék korhatárok nélkül: nagy sikert aratott a PlayIT Siófokon

Összegyűltek Siófokon a számítógépes játékok és kütyük szerelmesei, ahol a Play IT Show keretein belül bárki beléphet a virtuális valóságba, vagy találkozhat kedvenc játékából egy-egy karakterrel élőben.

Böcz Zoltán

A fővárosban már nyolc éve töretlen az érdeklődés az esemény iránt. A Balatonhoz első alkalommal érkezett meg a látványos forgatag. Közép-Kelet-Erópa legnagyobb gamer rendezvénye a PlayIT, mely egyetlen olyan programsorozat a kontinensen, amely hazáján belül több városba is ellátogat. Teljesen elmerülhetünk a digitális világban, hiszen ötven különböző program, és kiállító várja a kockákat. Csanda Gergelytől, a PlayIT Show főszervezőjétől megtudtuk, hogy Magyarország leghíresebb youtubereivel is találkozhatnak a rajongók Siófokon. – Nem csak a digitális világban kalandozhatnak a látogatók, hanem kipróbálhatják a legújabb társasjátékokat is – folytatta a főszervező.

A legnagyobb sikert természetesen a VR, azaz a virtuális valóság aratta, minden kiállítónál hosszú sorok kígyóztak. A számítástechnika s a játékok világa főleg a fiatalokat vonzza, ám nem kis meglepetésünkre a rendezvényen jelent volt egy orosházi nyugdíjas klub is.

– Először vagyok itt, nagyon tetszik a rendezvény – mesélte Gál Istvánné. – A fénykardos játék például nagyon jól megmozgatta az elmém. Azért is jó, hogy itt vagyok, mert így megtudom, hogy az unokáim mivel játszanak, így közelebb kerülök hozzájuk – folytatta a 74 éves Jolcsi néni.

Manyi néni szintén Orosházáról elmondta, hogy számára nem idegen a számítógépes játékok világa. – Korábban már kipróbáltam egy játékkonzolt, akkor jöttem rá, hogy nem olyan ördögi dolog ez és az unokáimat sem piszkáltam utána, hogy miért ülnek annyit a gép előtt. Nekem is hobbimmá kezd válni – mesélte Manyika.

Beszélgettünk olyan látogatóval is, aki bevallotta, hogy a nyári szünet ideje alatt napi 4-5 órát biztosan a gép előtt tölt. – Külföldön nagy arénákban már e-sport címszó alatt versenyszerűen csapnak össze különböző csapatok, klánok – mondta a tizennégy éves Pap Gergő. – Ezek a profi játékosok ebből élnek, napi szinten akár tíz órát is gyakorolnak, hogy ők legyenek a legjobbak, én hozzájuk képest csak egy hobbi felhasználó vagyok – folytatta a fiatal.

A PlayIT-en nem csak a legújabb játékokat lehetett kipróbálni, hanem ezen szoftverek szereplőivel élőben is találkozhattunk. Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az úgynevezett cosplay, vagyis egyfajta jelmezes szerepjáték, melynek a lényege, hogy külsőre és viselkedésre is lekoppintsa az ember a kiválasztott karaktert.

Keszthelyi Bernadett két éve ölti magára kedvenc hősei gúnyáját, Siófokra D.VA-ként érkezett, aki hatalmas robotjának fülkéjéből győzi le ellenfeleit. – Kiskoromban is szerettem beöltözni, most leginkább olyan karakterek bőrébe bújok, akikhez kötődök és van kapocs is – mondta a Glanden néven is ismert cosplayes lány.

Csanda Gergely, főszervező elárulta, hogy jövőre is összegyűlhet Siófokon a játékostársadalom, ismét lesz PlayIT a Balatonon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában