study tour

2018.08.27. 11:30

Két keréken járták be a Balaton környékét az újságírók

Külföldi és magyar újságírók bicikliztek egy hétig a Balaton környékén. A különféle kerékpáros szaklapoknál, magazinnál és internetes oldalnál dolgozó túrázók az úgynevezett study tour programon vettek részt.

Marosi Gábor

– Ez a program tavaly indult el – mondta Takács Tamás, a study tour szervezője. – Magyarországon ilyen kezdeményezés még nem volt, külföldön azonban ez egy nagyon jól működő program. Ennek lényege, hogy érdekessé tegyük a kerékpáros turizmust a szaksajtó előtt. A túráinkra Nagy-Britanniaból, Franciaországból, Olaszországból és Németországból is érkeztek. Az újságírók ezért cserébe beszámolókat készítenek és népszerűsítik írásaikkal az adott régiót. Fontos kiemelni, hogy ez nem fizetett hirdetés, hanem a saját véleményük. Ennek a módszernek köszönhetően sokkal szívesebben keresnek meg egy-egy tájegységet a bringások, mintha feladnánk egy hirdetést. Egy túra költsége pedig sokkal olcsóbb a reklámnál, még úgyis, ha mi fizetjük a résztvevők költségeit.

– A hatnapos balatoni túrán több mint 300 kilométert tettek meg az újságírók – folytatta Takács Tamás. – Az egész tavat körbetekerték, voltak csillagtúrák, így megismerték a környék nevezetességeit is. Több somogyi településen is jártak. Siófokon találkoztak a Tour de Hongrie mezőnyével, Balatonbogláron jártak a Gömbkilátónál, a szállásuk pedig Balatonszárszón volt. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a túráról minőségi kisfilmet és fotókat készítsünk, ebben egy profi stáb segített. Az elkészült anyagokat a korábbi túrákon mindenkinek odaadtuk – azoknak az önkormányzatoknak is, akik csatlakoztak a programhoz – ezt pedig bármikor felhasználhatják a kerékpáros turizmus népszerűsítésére.

– A külföldi bringások általában kihívásokat keresnek a kerékpártúrákon – mondta a study tour szervezője. – Az Alpok hegyvonulataival nehezen tudunk versenyezni, viszont nekünk van egy Balatonunk, ahol ezer más program közül válogathatnak az érdeklődők. Ehhez még szervezünk bor- és ételkóstolásokat is, olyan lehetőségeket, amelyekkel ki lehet egészíteni egy kerékpártúrát.

– Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt a programot – nyilatkozta Muzsi Zsolt, a Zsota Kerékpártúra túravezetője. – Ez mindenképpen előrelépés és jó lehetőség, hogy az európai bringásokat elcsalogassák hazánkba is. Somogyba is érdemes lenne még szervezni study tourt. Úgy gondolom, hogy Barcs környéke, valamint a Zselic és a Deseda is érdekes lenne az újságíróknak.

A study tour sorozatot a jövőben is folytatja a Magyar Turisztikai Ügynökség, a tervek szerint a Zselicbe is elhoznák az újságírókat. De minden olyan településre elmennének, ahol az önkormányzatok szeretnék fejleszteni a kerékpáros turizmust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában