munkacsoport

2018.08.06. 14:00

Internet és út is kell a munkahelyek mellé

Hét munkacsoport alakult Települési Önkormányzatok Országos Szövetségében (TÖOSZ) a Modern Falvak Program megalkotásához.

Koszorus Rita

Hagyományos locsolkodás Szennán,a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar közreműködésével

A falvak fejlődése határozott menetrend szerint halad 2030-ig, ezért készül a Modern Falvak Program. – Augusztus végéig állítjuk össze az anyagot, amelyet szeptemberben benyújtunk Gyopáros Alpár államtitkárnak – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. – Biztosan lesznek benne olyan pontok, amelyek már a jövő évi költségvetést érintik, de hosszú távú irányokat szab meg.

Utak fejlesztése, internetelérés javítása, és kisebb beruházások végrehajtása a településeken mindenképpen bekerülnek a programba. – Biztos vagyok benne, hogy az egész program gerincét ez fogja adni – mondta TÖOSZ elnöke. – Fontos volna az elvándorlás és népességfogyás megállítása és a térség járásközpontjára felfűzött gazdasági szemléletet sikerül kialakítani. Ez roppant fontos, enélkül nem fognak előrébb jutni a falvak.

Arról már korábban is beszélt a TÖOSZ-elnök, hogy a Modern Falvak Program megvalósításához éves szinten 4500 milliárd forintnyi forrásra lesz szükség.

A közszolgáltatások fejlesztésére helyezné a hangsúlyt Gige polgármestere. – Ennek mértékét településenként a lélekszámhoz és az átmenő forgalomhoz kell igazítani – fogalmazott Bálint Ildikó. – Úgy gondolom egy településvezetőnek az adott kor hívó szavát meg kell hallania és igazodni kell hozzá, ha a települését fejlődő pályára akarja állítani.

Csicsai László Viktor, Kereki polgármestere szerint a csatornahálózat kiépítésére lenne égető szükség a falvakban, valamint az internetelérés javítására. – Mégiscsak a 21. században élünk – mondta Csicsai László Viktor. – Minden településen lennie kellene egy nyilvános, ingyenes wifi pontnak.

Hozzátette: a zsákfalvakat meg kellene szüntetni utak építésével. Hogy a lehető legrövidebb úton elérhetőek legyenek egymásnak, így a Szólád, Kötcse, Nagycsepely, Teleki településeket össze kellene kötni Karáddal. Előbbiek zsák mivolta megszűnne és Karád közelebb kerülne a Balatonhoz.

Munkacsoportok a fejlődésért

Hét munkacsoport jött létre a tervezéshez: a helyi közösségek fejlesztésére, a letelepedés, a megélhetés, az infrastruktúra és közösségi közlekedés, a közszolgáltatások, a fejlesztési programok, és a helyi menedzsment fejlesztésére. Süvegjártó Csaba iregszemcsei polgármester, a közszolgáltatások fejlesztését célzó munkacsoportban dolgozik.

– A közigazgatás megérett a reformra – fogalmazott a településvezető. – Komoly elvárásaink vannak a községi rangú polgármestereknek, ehhez kell hogy összedugjuk a fejünket. Jó lenne, ha a településvezetőknek nem mezőgazdasági termeléssel kellene foglalkozniuk, hanem a klasszikus közigazgatás visszaköszönne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában