guruló életmű

2018.08.27. 20:00

Megbuszoztatták Arany Jánost és költészetét

Megérkezett Somogy megyébe az átalakított 200-as Arany-busz, amely már 2017. júliusa óta járja az országot.

Koszorus Rita

A Petőfi Irodalmi Múzeum ekkor indította útjára az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából berendezett utazó kiállítást. A jelenleg Fonyódon látogatható tárlaton a költőóriás életművét, életét, relikviamásolatokat, hang- és filmfelvételeket mutatnak be, amelyeken keresztül megismerhető Arany János költészetének máig ható eleven ereje.

A szakemberek úgy állították össze a kiállítás anyagát, hogy az interaktív legyen, így például az Arany-buszon kihajtogatható Ágnes asszony lepedője, de kipróbálható a Toldi erőjáték. Érdekesség, hogy szavalt versek mellett, rappelt Arany művek is felcsendülnek a vándorkiállításon.

A busz melletti pihenőben a látogatóknak alkalmuk van Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is.

Az Arany busz magyarországi és a határon túli magyarlakta településeket keres fel. Nyári időszakban kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon szerepelt, a fonyódi Vigadó tér az utolsó állomása az idei esztendőben. A tanévben oktatási intézmények, könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívásának tesz eleget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában