telt ház

2018.08.09. 09:15

Megtelt a Balaton-part, van aki az autóban alszik

Alig van szabad szálláshely a Balaton partján. A kánikulának és a jó programoknak köszönhetően sokan látogatnak el a tóhoz és környékére.

Marosi Gábor

Még egy törölközőt sem lehetett letenni a Balaton partjára, annyi fürdőző érkezett a tóhoz. A hetek óta tartó kánikula sokakat csalt a magyar tengerhez, s ezt a szállásadók is megéreztek. – Nálunk augusztus végéig telt ház van – mondta Véginé Kiss Éva, a balatonlellei Apartman Éva tulajdonosa. – Három apartmanunk van, maximum 15 embert tudunk elszállásolni. Nagyon sok gyerekes család tölti nálunk a pihenését, sok a visszatérő vendégünk is. A városban is nagyon sok emberrel találkozom. Külföldiek és magyarok egyaránt jönnek Balatonlellére.

De nemcsak az apartmanokat, hanem a kempingeket is sokan keresik a Balaton körül. – A hétvégé(k)re megtelik a kemping, de hétköznapokra sem panaszkodhatunk – hangsúlyozta a Fonyódi Napsugár Kemping és Panzió gazdasági vezetője, Szépe Attila. – A faházak, mobilházak tele vannak, sátorhelyeket pedig még korlátozott számban tudunk biztosítani. Sok külföldi érkezik hozzánk, akik lakókocsikban, lakóautókban pihennek. Német, szlovák, lengyel, dán, svéd, finn vendégeink is vannak, de érkeztek Új-Zélandról is.

– Gyakorlatilag majdnem telt házzal üzemelünk – nyilatkozta Sternóczky Balázs, a Hotel Azúr értékesítési igazgatója. – Aki hosszabb időre szeretne jönni hozzánk, az most nem tud, csak egy-két éjszakára maradtak üres helyek. 271 szoba van a hotelben, nagyjából 680-700 ember tud pihenni nálunk. Az iskolakezdésig majdnem teljes kihasználtsággal működik a hotel. Szeptembertől pedig kezdődnek a rendezvények, ezért akkor sem lesz sok szabad szálláshelyünk. Nemcsak nálunk, hanem más siófoki hotelben is sokan vannak.

– Tapasztalataink szerint most nagyon nehéz szállást találni a Balaton környékén – fogalmazott Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – Annyian érkeznek a tóhoz, hogy van, aki a kocsijában alszik. Egyszerűen alig van szállás, az utolsó „lukat” is ki lehet adni. A parti szálláshelyek mellett nagyon keresettek a távolabbi, a Balatontól nyolc-tíz kilométerre lévő falvak is. Azt látjuk, hogy a hétvégén alig lehet mozdulni, aki teheti elmenekül a városokból, de hétköznap is sokan érkeznek.

Embertömeg a Balatonon

A becslések szerint az idén akár két számjegyű is lehet a vendégforgalom növekedése a Balatonnál. A magánszálláshelyek rendkívül felértékelődtek és keresettek lettek, így a vízparttól távolabbi településekre is nagyon sokan látogatnak el. A balatoni forgalom azonban nem csak a hőség miatt növekedett, a tó körül ugyanis nagyon sok izgalmas és színes programmal várják szinte naponta az érdeklődőket. Emellett pedig a strandokat és a közterületeket is folyamatosan szépítik a települések, ami még vonzóbbá teszi a tó parti falvakat, városokat. A Kisfaludy-programnak köszönhetően pedig 2020-ra újabb szálláshelyekkel bővülhet a Balaton környéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában