Magyar Falvak Program

2018.08.04. 11:30

Mentőöv a vidéken élőknek a kiterjesztett csok

A vidéken élők közül sokan úgy vélik, hogy a nekik címzett új otthonteremtési kedvezmény (csok) éppen jókor jön, mert a kistelepüléseken sok az elhagyatott, pusztuló ház.

Kovács Gábor, [email protected]

A kormány bejelentette, hogy elindítja a Magyar Falvak Programot, amelynek része, hogy az ötezer fő alatti településeken növelik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegét, és ez a használt ingatlanokra is vonatkozik. Aki a tájegységi arculatba illő ingatlant épít, további kedvezményeket kaphat.

A vidéki települések lakói közül sokan úgy vélik, hogy az utolsó előtti pillanatban érkezett a mentőöv. A kistelepüléseken ugyanis sok az elhagyatott, pusztuló ház. Kétszer annyi ház válik lakhatatlanná az országban, mint ahány újat építenek. Azonban remélhető, hogy az újabb támogatásokkal fellendülhet a vidéki ingatlanpiac.

Zselicszentpálon a városokból kiköltözők és a helyi fiatal családok részére telkeket árusít az önkormányzat. Tíz éve kezdték hirdetni. Korábban évente egy-egy telket adtak el, de amióta a csok beindult, egy évben hármat is. Az utcában 20 telekből már 12 beépült, a tizenharmadikat pedig ősszel kezdik építeni.

– Nőhet a kereslet a telkek iránt az új támogatásokkal – vélte Szabó József polgármester. – Már jelezte egy újabb érdeklődő, hogy gyűjti a megtakarítást. Nálunk nyugalom van, jó levegő, lokálpatrióta, jó közösség. Ebben a faluban nincs elvándorlás, csak ha valaki máshová nősül. Az azonban igaz, hogy tőlünk is mentek külföldre dolgozni, de reméljük, hogy hazatérnek.

Somogyacsán 8-10 üres ház van. Félő, hogy felújítás nélkül az állaguk tovább romolhat. – Néhány házat külföldiek vettek meg, de elhagyták – mondta Harkány Sándor polgármester. – Igyekszünk megtalálni a házak tulajdonosát, és megvásárolni az épületeket. Az önkormányzat nehezen tudja rendbe tartani az elhagyatott házak környezetét. Van olyan ház, amit összedöntenek, mert annyira rossz az állapota, hogy felújítani sem érdemes. De vannak olyanok is, amelyekre nem is kellene sokat rákölteni a renováláshoz. A fiatalokat visszacsábítaná a faluba ez az új támogatás. Budapestről is költöznének ide, van érdeklődés.

Nemesdéden azt várják az új támogatástól, hogy emelkedjenek a vidéki ingatlanárak. Egy hasonló ház a városban 20 millió forintot ér, náluk hárommilliót, így tartja a polgármester, Tompa Boldizsár Endre. Negyven háznak külföldi tulajdonosa van a faluban. Példaként említett egy angol hölgyet, aki tízmillió forintot költött egy ház felújítására, de amikor eladta, csak másfél millió forintot kapott érte.

– Látszik a településképen, hogy sok ház állapota romlik, ezért jókor jön a támogatás – mondta Tompa Boldizsár Endre. – Nagy gondnak látom, hogy vidéken sokan élnek közmunkából, nálunk hatvanan. Ez nem lehet életcél, mert a hátrányos helyzetű családok közül sokan nehezen költenek lakásfelújításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában