vöröskereszt

2018.08.24. 17:33

Napszúrás, hőguta – több ezer sérülést láttak el az önkéntesek

Napszúrás, hőguta, vágási és sportsérülések, ezek voltak a leggyakoribb esetek, amit az önkéntesek elláttak a Balatonon. A fiatalok 53 napon keresztül segítették a fürdőzőket.

Marosi Gábor

Forrás: Facebook

Az idén is több száz önkéntes dolgozott a Balaton partján azért, hogy baj esetén segíthessenek a rászorulóknak. Napszúrás, hőguta, vágási és sportsérülések, ezek voltak a leggyakoribb esetek.

– Én már évek óta járok önkénteskedni – mesélte Katona Eszter. – Először 2014-ben voltam itt, s mivel hatalmas élmény volt, úgy döntöttem, ha tehetem, akkor minden évben eljövök. Nagy önbizalmat adott az, hogy segíthettem másokon. A gyerekek szülei együttműködőek voltak és nagyon hálásak, amikor segítettünk, a fiatalok mosolya pedig felbecsülhetetlen érzés volt. Én mentőtisztnek tanulok, úgyhogy ez a tíz nap sokat jelentett, várhatóan jövőre is eljövök majd.

– Én már 12 éve önkénteskedek – mondta Izsáki Gergő. – Még Jászberényben kezdtem el és egyfajta karrierálom volt, hogyha betöltöm a 16. életévemet, akkor a Balatonra hadd mehessek élesben is dolgozni. Amúgy hobbiéletmentő vagyok ugyanis szoftverfejlesztőként dolgozom. Erős nagyon az önkéntesek közössége, nagyszerű a társaság, jó, amikor megköszönik az emberek a segítséget. Remélem, jövőre is önkéntes lehetek.

– Abszolút elégedett vagyok az önkéntesekkel – nyilatkozta Kormos Ádám, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat program koordinátora. – Csodálom őket, hogy ekkora lelkesedéssel kezdik el a szolgálatot. Nagyon örülök annak, hogy nyáron minket választanak és nem a többi fiatallal mennek bulizni, ez nagyon ritka manapság.

Az idén 300 fiatal vett részt a programban június 27 és augusztus 20 között. Az önkéntesek 12 Balaton-parti település 18 strandján voltak jelen, ennek kétharmada Somogy megyei fürdőhely. Az önkéntesek Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonszemesen, Balatonlellén, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Balatonmáriafürdőn és Balatonberényben is szolgáltak.

Kormos Ádám hozzátette: a segítők összesen 53 napot voltak a vízparton. Több önkormányzat is jelezte nekik, hogy a teljes szezonban szolgáljanak, ehhez azonban újabb támogatókra lenne szükségük.

Az idén senkit nem kellett újraéleszteniük

Az önkéntesek minden nap délelőtt tíz órától, este hat óráig segítettek a bajba jutott embereken. Az idei szezonban összesen 3319 sérülést láttak el, 33 esetben pedig mentőt is kellett hívniuk. A leggyakoribb sérülések a kagyló okozta vágások, rovarcsípések és sportsérülések voltak. Gyakori volt még a hő okozta sérülés is, mint például a napszúrás, hőguta, szívprobléma és mellkasi panasz.

Újraéleszteni azonban az idén senkit sem kellett. A programot jövőre is meghirdeti a Magyar Vöröskereszt, a korábbiaktól eltérően viszont már május elején lehet jelentkezni segítőnek. Önkéntes az lehet, aki elmúlt 16 éves és alapfokú elsősegélynyújtó vizsgával rendelkezik. A szolgálat előtt egy képzést kapnak a résztvevők, majd hét napot kell dolgozniuk. Az önkéntesszolgálat 2007-ben indult, azóta 39 487 esetben nyújtottak segítséget a vöröskeresztesek és hat sikeres újraélesztésen vannak túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában