Csillagvár

2018.08.13. 17:30

Református gyerekház várja a kicsiket és szüleiket Mezőcsokonyán

Mesenappal, kézműves, mozgásos és zenei foglalkozással, valamint meglepetésekkel is várja a gyerekeket a mezőcsokonyai Csillagvár Biztos Kezdet Gyerekház. Az intézmény hétfőn nyitotta meg kapuit, s nyolc gyermek és édesanyjuk vehet részt a foglalkozásokon.

Marosi Gábor

Gyerekektől volt hangos hétfőn a mezőcsokonyai faluház. Az épületben ugyanis megnyílt a Csillagvár Biztos Kezdet Gyerekház. Az intézmény hétfőtől péntekig várja hároméves korig a fiatalokat és szüleiket. – Szeretnék minél többet járni ide a gyermekeimmel – mondta Gyeneseiné Mészáros Bernadett. A mezőcsokonyai édesanya kétéves fiával Botonddal és egyéves lányával Szófiával vesz majd részt a foglalkozásokon.

– Örülök neki, hogy ingyenesek az alkalmak és egyházi alapokon működik – tette hozzá. – Fantasztikus az, hogy kis közösség van itt. Az pedig külön öröm, hogy én is itt lehetek a gyerekeimmel a foglalkozásokon. Remélem, hogy sokat tanulok majd a pedagógusoktól és otthon is hasznosíthatom azt.

A gyerekházban reggel 9 órától délután 13 óráig lesznek foglalkozások. – Az elsődleges visszajelzések szerint öt gyermek és édesanyjuk rendszeresen jönnek majd hozzánk – hangsúlyozta Marosi-Szijj Judit, a Csillagvár Biztos Kezdet Gyerekház szakmai vezetője. – Rajtuk kívül még körülbelül öten érdeklődnek a gyerekház iránt. Tematikus napokat szervezünk minden héten. Úgy gondoltuk, hogy lesz mese, kézműves, mozgásos és zenei foglalkozás, valamint meglepetés napot is tervezünk a gyerekeknek – tette hozzá a Csillagvár Biztos Kezdet Gyerekház szakmai vezetője.

– Az önkormányzat is akart nyitni egy gyerekházat – fogalmazott Mezőcsokonya polgármestere, Sudár Zoltán. – A református egyház korábbi lelkésze, Kutasiné Molnár Boglárka azonban megkeresett, hogy ők is szeretnének nyitni egy hasonló házat, ezért mi visszaléptünk az ötlettől. Sokkal jobb az, ha az egyház működteti, így talán más szemléletet is tudnak mutatni a kisgyerekeknek és szüleiknek.

– Felekezettől függetlenül várunk mindenkit – nyilatkozta Perpék Attila református lelkipásztor. – Az intézménnyel kettős célunk van. Egyrészt a gyerekeknek szeretnénk adni egy jó nevelést, másrészt a szülőket is meg akarjuk szólítani és becsalogatni őket a templomba – tette hozzá Perpék Attila.

Másfél év múlva új helyen lesznek

A tervek szerint 2019 decemberében már nem a mezőcsokonyai faluházban, hanem a református parókia udvarában működik tovább a Csillagvár Biztos Kezdet Gyerekház. Az új épület tervei lassan elkészülnek és heteken belül el is indulhatnak az építési munkák. Az intézmény 30 millió forintból épül fel, ennek fele EFOP pályázat, másik fele pedig kormányzati támogatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában