milliós büntetés

2018.09.02. 09:47

A magasból is kiszúrják a parlagfüves területeket

Az országban már több helyütt is lezajlott, Somogy déli részén szeptember 4-én hajtják végre a parlagfű légi felderítését.

Gy. Zs.

Helikopteres parlagfű felderítési akciót szerveztek csütörtökön Somogyban: a délelőtti órákban 12 fertőzött helyszínt találtak. Novák Csaba, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának igazgatója közölte: a légi akció során főként a nehezebben megközelíthető térségeket vizsgálják. Ezúttal 121 ezer hektárt térképeznek fel Somogyban

Mint megtudtuk, a megyei kormányhivatal növényvédelmi felügyelő és földhivatalos munkatársai közösen végzik el a légi felderítést. A légi szolgáltatást az idei esztendőben is a Készenléti Rendőrség helikopterei biztosítják.

A megyei kormányhivatal lapunkkal közölte: várhatóan a Kaposvár–Bőszénfa–Kadarkút–Istvándi–Barcs–Őrtilos–Pogányszentpéter–Kaposvár vonal által határolt területet ellenőrzik majd légi úton a szakemberek. Ezért arra kérnek minden érintett földhasználót vagy földtulajdonost, hogy még időben végezzék el a területükön a parlagfű-mentesítést.

Emlékeztettek, a földi felderítés július elsejétől már folyamatosan zajlik, vagyis bejelentés vagy határszemle révén így is bemérhetik a parlagfűvel fertőzött területet. A légi felderítés hatékonysága azonban jelentősen nagyobb, hiszen a földön kevésbé megközelíthető területek sem maradnak rejtve az ellenőrök előtt. A megyei kormányhivatal figyelmeztetett: bemérés esetén a terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól akár ötmillió forintig terjedő büntetést is kaphatnak az érintettek, mindemellett pedig az eljárás költségeit is meg kell téríteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában