többlet energia

2018.09.05. 17:09

A túlzott energiaital-fogyasztás veszélyes, egy doboz azonban nem káros

Nagy-Britanniában megtiltanák a fiatalok körében bizonyos energiaitalok vásárlását, itthon azonban egyelőre nem terveznek ilyet. Zacher Gábor toxikológus szerint, ha valaki alkalomszerűen egyet iszik, attól nem lesz baja, de túlzásba vinni ezt se egészséges.

Marosi Gábor

Hamarosan betilthatják a fiatalok körében az energiaital vásárlását Nagy-Britanniában. A szankció azokra az italokra vonatkozna, amelyeknek literenkénti koffein-tartalma meghaladja a 150 milligrammot. A tiltó lépésre azért van szükség, hogy megakadályozzák a fiatalkori elhízást. A brit miniszterelnök szerint fontos, hogy figyelemmel kísérjék az energiaitalok vásárlását, a cukros készítmény ugyanis sokszor még az üdítőnél is olcsóbban beszerezhető.

– Kicsit túldimenzionált ez a történet – fogalmazott Zacher Gábor, toxikológus. – Nem feltétlenül az ital fogyasztása a probléma, hanem a mértékkel van a baj. Egy doboz energiaitalban, ami 2 és fél deciliter, körülbelül 85-90 milligramm koffein van, ami pontosan megfelel egy napi bevitelnek. Ha ezt megissza egy 14 évnél idősebb azzal nem okoz kárt magában – tette hozzá a toxikológus.

– Akkor lehet baj, ha 14 évesnél fiatalabb rendszeresen fogyasztja az energiaitalt – folytatta Zacher Gábor. – Nekik egyáltalán nem javasolom, hogy fogyasszák, mert a sok cukor és a koffein nem tesz jót a szervezetüknek. De sajnos otthon is azt látják a gyerekek, hogy szüleik kávéval indítják a napot – amiben szintén koffein van –, ezért átveszik a szokásaikat. Csak ők nem feltétlenül kávét, hanem energiaitalt isznak – hangsúlyozta Zacher Gábor.

 

– A reklám és a csomagolás is nagy hatással van a gyerekekre – mondta a toxikológus. – A cégek ezért minden meg is tesznek azért, hogy biztosan megvegyék termékeiket. Szép, díszes dobozban kínálják, ötletes reklámokat találnak ki, a fiatalok pedig bedőlnek ezeknek. Pedig nem árt az óvatosság: nem „ad” szárnyat egyetlen ilyen ital sem – fogalmazott Zacher Gábor.

– Alkohollal keverve pedig még nagyobb lehet a baj – tette hozzá a toxikológus. – A fiatalok ezt gyakran fogyasztják tömény és szénsavas alkohollal is. Az utóbbi azonban veszélyesebb, mert ettől gyorsan megugorhat a véralkoholszintjük, ha pedig ehhez még valami tudatmódosítót is használnak, akkor az még rosszabb – mondta el lapunknak Zacher Gábor.

A toxikológus szerint, ha egy 14 évnél idősebb ember naponta egy doboz energiaitalt megiszik, attól nem lesz baja. Nagyobb mennyiségben azonban nem ajánlja a fogyasztását, mert az már nem egészséges.

 

 

Ezek is érdekelhetik