digitális rajz

2018.09.13. 11:30

Az utcai karikatúra rajzolást újította meg a kaposvári egyetemista

iPad táblán készít karikatúrákat a Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Karának végzős animáció szakos hallgatója, Vincze Márton.

Andricz Gabriella

Márton-lúdra utalva LÚD Karikatúráknak nevezi munkáit, amelyek akár tíz perc alatt elkészülnek. A kaposvári Miénk a Város fesztiválon kígyózó sorok álltak a stand előtt, ahol az alkotó napi tíz órában rajzolta különleges grafikáit. – Pár éve még rajztábla, grafit és szénceruza voltak az eszközei egy profi portré rajzosnak, ma már a kor technikai találmányai ezt a műfajt is megújították. Fotóállványra rögzített iPad, nyomtató, lamináló a mai kor eszközei. Amerikában találkoztam először ezzel a kezdeményezéssel, amelynek hatalmas előnye, hogy tíz perc alatt elkészülhet a grafika, amelyet aztán nyomtatva, laminálva akár nyakba is akaszthat az igénylő – mondta Vincze Márton.

– Mai rohanó világunkban, különösen egy fesztiváli forgatag idején, szinte képtelenség modellt találni, aki akár egy fél órát is képes ülni egy portré kedvéért.De az iPad adta lehetőségeket kihasználva felgyorsulnak a folyamatok, és sokkal több grafikai hatást is létre lehet hozni.

Mártont mindig is érdekelték az emberi karakterek, és azok kifigurázása, hisz a karikatúra valójában erről szól. A legjellegzetesebb vonások felnagyítása, és hangsúlyozása, az alkotóra jellemző grafikai eszközökkel. A manapság egyre inkább kihaló műfajt élesztette útjára a kaposvári egyetemista, akinek az amerikai Tom Fluharty karikaturista a példaképe. Márton két éve foglalkozik komolyabban a karikatúrákkal, de már saját stílusa van, ami szintén nagyon fontos ezen a téren. Az általa rajzolt figurák a legtöbbször mosolyognak, mint ahogy az alkotó maga is víg kedélyű, életvidám ember.

Bár a technika adta lehetőségnek köszönhetően már effekteket, színeket, grafikai, akár festői eszközöket is könnyen válthat a művész, Márton rendelkezik mindazzal a képességgel, amelyek egy jó karikaturistának a birtokában kell, hogy legyenek: mesterségbeli tudás, a lényeg meglátása és emberszeretet, ami nélkül ez a műfaj nem lenne élő.

– Szeretem figyelgetni az emberek arcát, főként mikor buszon utazom, és jókat mosolygok, ha összehasonlítok füleket, orrokat, és arcokat. Hihetetlen, de tényleg nincs két egyforma – mondta. – A legjobb pillanat az alkotás közben, amikor fordul a tábla, és találkozik a modell tekintete és az általam elkészített portré, aztán megjelenik a hatás a modell arcán, ami a legtöbb esetben természetesen pozitív. Terveiről kérdezve Márton elárulta, hogy legnagyobb álma, egy lakóbusszal bejárni a világot. – Először délnek indulnék, és felfedezném a legjobb arcokat – mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában