a zöld jövőért

2018.09.19. 11:30

Betiltanák a nejlonzacskót pár éven belül

Hamarosan eltűnhetnek a boltokból a műanyag zacskók és szatyrok. Az ötletet a somogyi vásárlók és kereskedők is támogatják. Igaz, előbbiek megszokásból még sok zacskót használnak, utóbbiak sokat is költenek rá.

Marosi Gábor

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium várhatóan szeptember végére nyilvánosságra hozza azt a jogszabálytervezet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várják. Pedig most még hetente akár 1000 zacskó és 500 szatyor is elfogy az egyik piaci árus standjánál. A tapasztalatok szerint, amit csak lehet nejlonba tesznek a vásárlók. Pár éven belül azonban másba kell majd pakolni a termékeket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ugyanis jövő júliustól részben, 2021-től pedig teljesen betiltaná a műanyag zacskókat.

– Támogatom ezt a kezdeményezést – mondta Sebestyén Antal. – Nagyon sok hulladék keletkezik a műanyagokból, ez nem jó, szennyezi a környezetet – tette hozzá a vásárló.

– Én szövettáskát használok – fogalmazott Magola Katalin. – Igaz néha használok nejlont és abba pakolom a zöldséget, de ez csak a megszokás miatt van így.

– Én is örülnék annak, ha megszűnne a műanyag zacskó – mondta el lapunknak egy másik vásárló.

– Papírtáska lenne a megoldás – fogalmazott Nagy Istvánné. – Én ruhaanyagból készítettem magamnak bevásárlótáskát, ezt használom mindig. Néha azonban nejlonba is pakolok zöldséget, gyümölcsöt, mert folyik a leve. A zacskókat aztán otthon eldobom, nem gyűjtöm – tette hozzá Nagy Istvánné.

– Vesznek egy répát, egy zöldséget és egy paradicsomot, aztán minden külön zacskóba kerül – mondta el érdeklődésünkre Csongrádi Zoltánné piaci kereskedő. – Azt tapasztalatom, hogy pazarolnak az emberek, pénzt viszont nem kérhetek a nejlonért, mert akkor megsértődnének. Nagyon sok műanyag zacskó fogy el nálam, havonta körülbelül 20 ezer forintot költök erre – mondta a kereskedő.

– Ám van olyan vásárló is, aki használt zacskóval érkezik és abba pakol – folytatta Csongrádi Zoltánné. – Ez viszont nagyon ritka. Hallottam róla, hogy betiltanák a műanyagot, csak azt nem tudom, hogy utána mibe adnánk a zöldséget. A papírtáska jó megoldás lehetne, viszont akkor meg az erdőket veszélyeztetnénk – fogalmazott Csongrádi Zoltánné.

– Szennyezi a környezetet a sok műanyag, ez nem jó – mondta Vető Ferencné, az egyik piaci húsbolt dolgozója. – Támogatom a betiltását, csak nem tudom, mibe csomagoljuk majd utána a húsárut. Már megkeresett minket egy lebomló szatyrokat forgalmazó cég képviselője. Termékeik kukoricaszármazékból készülnek és állítólag hat hét alatt lebomlanak. Ez jó megoldás lehet, csak az a baj, hogy drága. 300-500 forintért kapnánk egyet, ha erre még mi is ráraknánk valamennyi pénzt, annak nem örülnének a vásárlók. Valami olyan megoldás kellene a csomagolásra, ami nem kerül sokba és be lehet építeni az árakba – tette hozzá Vető Ferencné.

Vargáné Bíró Éva, a Kaposvári Nagypiac ügyvezetője szerint már rég elkezdődött a szemléletváltás. Sokan ugyanis már nem szatyorral, hanem kosárral érkeznek vásárolni. A piac dolgozói is támogatják a környezettudatos vásárlást, hiszen a használt faládákat, dobozokat összegyűjtik és ingyen odaadják az embereknek, hogy abba vigyék haza a megvásárolt termékeket. Vargáné Bíró Éva hozzátette: hamarosan kampányt is indítanak a piacon, amellyel népszerűsíteni szeretnék a környezettudatosságot.

 

Takarítógép tisztítja az óceánt

Másfél héttel ezelőtt indult el a San Fransisco-öbölből az a különleges tisztítóberendezés, melyet egy 24 éves holland fiatalember, Boyan Slat talált fel azért, hogy megtisztítsa az óceánokat a műanyag hulladékoktól. A System 001 elnevezésű rendszer hatszáz méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A gépet két hétig tesztelik ötszáz kilométerre a kaliforniai partoktól. Ha beválik, akkor arrébb vontatják a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, hogy összegyűjtse a vízben lebegő hulladékokat. A kutatók sikert várnak az óceáni takarítógéptől, 2040-ig pedig a világtengereket szennyező műanyagok kilencven százalékát szeretnék begyűjteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában