béremelés

2018.09.26. 17:43

Ezer eurós hentesekkel könnyebb a munka

A legfrissebb adatok szerint Kaposváron tizennyolc éves mélyponton van a munkanélküliség, ugyanakkor megyénkben a munkaerőhiány az ipar és a kereskedelem mellett az építőiparban is egyre nagyobb méreteket ölt. Szakértők állítják: rövid távú megoldás a csábító fizetés, tartós távlatban egyebek mellett a képzés-vezérelt oktatás hozhat megoldást.

Harsányi Miklós

– Egyes húsipari vállalkozásnál már a nyugati bérekhez közelít a fizetés, vagyis forintban nagyjából havi 1000 eurónak megfelelő bruttó bért keresnek a dolgozók – mondta Ponekker László, a Privát Hús Kft. tulajdonosa. – Ilyen feltételek biztosításával egyszerűbb az új dolgozók felvétele, illetve a régiek megtartása. A jó szakmunkásokat megfizetjük, különben kellemetlen következményekkel szembesülhetnénk. Akik azt érzik, hogy anyagilag nem becsülik meg őket, egyszerűen távoznak a cégtől. Vállalkozásunk 1992-ben öt dolgozóval alakult meg, s ma már több mint 200 alkalmazottat – zömében húsipari szakmunkásokat és betanított munkásokat – foglalkoztatunk. Még 1997-ben kapcsolódtunk a szakmunkás-képzésbe, előrelátóan gondoskodunk az utánpótlásról, ennek ellenére pillanatnyilag nekünk is szükségünk van a húsipari szakmunkásokra valamint olyan villamos műszerészekre, akik képesek a 21. századi gépek hatékony megjavítására.

Ingyen szállás a távoli településről érkezőknek, sávos bérrendezés, s utazási költségtérítés: a kaposvári Kaposplast Kft. ezt ajánlja a jelentkezőknek. Palócz Tamás ügyvezető igazgató rámutatott: arra kiemelten ügyelnek, hogy a 30-40 új munkatárs mellett a huzamos ideje alkalmazott dolgozók is megtalálják számításukat. Ha nem így lenne, feszültség keletezne. Árvai András, a ságvári Saluxo Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: partnerként kell tekinteni a munkavállalókra, s egyaránt szükség van az anyagi és erkölcsi megbecsülésre. Ha a szemlélet meghonosodik, annak híre megy, s attól kezdve minden bizonnyal kevésbé jelent problémát a munkaerőhiány. A 110 dolgozót alkalmazó műanyagipari fröccsöntésre szakosodott társaság az elmúlt hat hónapban 15, zömmel betanított munkást vett fel. Árvai András szerint az is eredmény, hogy hosszabb ideje a dolgozói kör nagyjából 80 százaléka nem változott.

Hatékony szakképzés enyhítheti a gondokat

– Ha az állattenyésztésben a vártnál kevesebb a beruházás, az összefügg a munkaerő-hiánnyal – hangsúlyozta Baksa Jenő, a patalomi Patalom Farm Kft. ügyvezető igazgatója. – A növénytermesztésre is ez vonatkozik: nálunk a két területen akár kilenc fővel bővülhetne a vállalkozásunk.

Gulyás Árpád, a SKIK alelnöke kiemelte: a szakképzésbe minél több fiatalt kell bevonni, a kereslet-vezérelt oktatás kedvező változást hozhat. Ezzel együtt a béremelésre is szükség van, ám túl intenzív keresetnövekedés – egy éven belül 15-20 százalékos – miatt számos cég életképessége veszélybe kerülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában