A kakaó a sláger

2018.09.11. 09:00

Félmillió gyerek kap idén iskolatejet

Félmillió gyermek vesz részt az óvoda- és iskolatej programban az idei tanévben. Kaposváron közel négyezer diák kap a hétköznapokon tejterméket, amelyek közül a kakaó a legnépszerűbb.

Góz Lilla

Minden reggel nyolc előtt megérkezik a tejes autó a kaposvári általános iskolákba. Osztályonként viszik a gyerekek a tantermekbe. Tizenkét iskolában 3754 gyermek kap a vitaminforrásból.

– A hét minden napján az elsőstől egészen a nyolcadikos korosztályig kapnak tejterméket a tanulók – mondta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna. A Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és tanintézményeinek főigazgatója hozzátette: poharas tejet, kakaót, kefirt, joghurtot és tömlős sajtot hoznak a tanulóknak. Kísérleti jelleggel az allergiás gyerekek kaptak laktózmentes termékeket is. Nagyon jó a kapcsolatunk a kaposvári Fino-Food Kft.-vel, minden reggel érkezik a szállítmány.

Évek óta a kaposvári tejüzem látja el Somogy, Tolna, Baranya és Zala megyéket iskolatejjel. Összesen 51 ezer diáknak visznek hétköznapokon termékeikből. – Az alapanyagok több mint nyolcvan százaléka a kazsoki és a homokszentgyörgyi telepről érkezik, a többit pedig Zala és Vas megyéből hozzuk – mondta Szommerné Egyed Linda. A Fino-Food Kft. ügyvezetője hozzátette: az a tapasztalat, hogy a kakaó a legkedveltebb termék, ezt követi a gyümölcsös joghurt.

Az iskolatej program lebonyolítására az idén 4,89 milliárd forint áll rendelkezésre, ehhez az Európai Unió 590 millió forintot biztosít, a fennmaradó, mintegy 4,3 milliárd forintot pedig hazai költségvetési forrásból finanszírozza az Agrárminisztérium. Éves szinten 12,6 millió liter tejet osztanak szét így a gyerekek között.

Az Iskolatej Programban összesen 33 köznevelési intézmény 74 feladatellátási helyére vonatkozóan kötött szállítási szerződést a Kaposvári Tankerületi Központ ebben a tanévben.

– A szerződés alapján az egyedi intézményi igények szerint poharas tejet, natúr kefirt, gyümölcsdarabos joghurtot, ömlesztett sajtot illetve az idei tanévtől poharas kakaót szállítanak heti négy napon, ami már az első tanítási héten megkezdődött – tudtuk meg a Kaposvári Tankerületi Központtól. – Naponta összesen 11 ezer 880 tanuló és 91 óvodás jut így tejtermékhez. A tanévben összesen 99 ezer 373 liter tejet, 23 ezer 460 kiló kefirt, 91 ezer 63 kiló joghurtot, 5 ezer 913 kiló ömlesztett sajtot és 106 ezer 511 liter kakaós tejet kapnak a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában