ellenőrzés

2018.09.10. 15:00

Fesztiválon, büfékben és táborban is akcióztak a revizorok

Somogyban a tizenhét bírság és a 33 figyelmeztetés mellett három vendéglátóhely működését is felfüggesztették a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során. Összesen 1444 terméket ellenőriztek a szakemberek, akik fesztiválra és gyermektáborba is ellátogattak.

Harsányi Miklós

– A strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeken kívül a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeket, fesztiválokat és vásárokat is megvizsgálták a szakemberek – tájékoztatott a megyei kormányhivatal. – Kiemelt termékként kezeltük a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat és a fagylaltot. Ebben az időszakban 249 vendéglátó, illetve 40 élelmiszer kereskedelmi egységet vizsgáltak a hatóság munkatársai, ezen kívül 34 élelmiszer-előállítót, s egy gyermektábort is.

Kertész Rezső, a Kisosz somogyi társelnöke azt mondta: összességében kedvező eredmények születtek a nyári vizsgálat során. Megyénkben mintegy 2500 vendéglátóhely található, ebből közel 1400 a Balaton-parton működik, és csaknem 4600 boltot és áruházat is üzemeltetnek.

Kiemelte: az eredményes turisztikai idény érdekében szezonindító fórumra hívták a somogyi vállalkozókat, s széles körben tájékoztatták őket a lényeges változásokról. Döntőnek nevezte, hogy minden újdonságról időben értesüljenek a somogyi vendéglátósok és kereskedők, s ennek szellemében folytatják a jövőben is a munkát.

Veress Zsolt balatonföldvári vendéglátós azt mondta: náluk a számlaadást és a nyugtaadást vizsgáltak a revizorok, s fogyasztóvédők is felkeresték őket. A szakember szerint fontos az ellenőrzés, s ezen a téren kedvező tapasztalatokat szerzett. Hangsúlyozta: nem a büntetés volt a fő vezérelv.

Lukácsik Gábor, az egyik siófoki Aranyparti büfé tulajdonosa szerint átfogó, nagyszabású élelmiszerlánc-biztonsági vizsgálat nélkül évtizedek óta nem múlhat el szezon. Mely érthető, mivel a biztonság a legfőbb követelmény.

– Hot-dogot, hamburgert, pizzát, halászlevet és pörköltet is vásárolhattak nálunk a főszezonban a vendégek, augusztusban rendkívül nagy volt a hajtás – folytatta. – Kényes vagyok a tisztaságra, a szakma írott és íratlan szabályait be kell tartani. Akik ezt megszegik, azok komoly következményekkel számolhatnak, ám hiába a gyakori figyelmeztetés, egyesek mégis fittyet hánynak az előírásokra.

A nyári ellenőrzések során 1444 terméket ellenőriztek a hatóság munkatársai. A feltárt szabálytalanságok legnagyobb részét a higiénia feltételek hiánya, illetve a termékek összetétele, minősége okozta. Ezt követték a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével kapcsolatos kifogások továbbá a nyomon követhetőséggel valamint a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatos problémák. A hiányosságok pótlásáig három vendéglátó egység működését függesztették fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában