Polgári Kávéház

2018.09.27. 14:46

Gulyás Gergely: óriási az európai parlamenti választás tétje

Óriási az európai parlamenti választás tétje. Közvetve a magyar kormány sorsa, európai megbecsültsége, mozgástere sokkal nagyobb mértékben múlik ezen a választáson, mint bármikor korábban – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán este Siófokon.

Kolumbán Tünde

Az Európai Parlament választásainak 1979 óta tartó történetében soha nem volt olyan, hogy lett volna egy nagy európai téma, ami mindenhol a legfőbb politikai kérdés és a leginkább meghatározza azt, hogy a szavazók hogyan foglalnak állást a választások során. Most van egy ilyen téma, a migráció – hangsúlyozta Gulyás Gergely hozzátéve, hogy a migráció minden fenyegetése és veszélye ellenére is előnyös vitát indított el. Választ kell ugyanis adni olyan kérdésekre, hogy Európa meg akar-e maradni Európának, illetve az európai nemzetek a saját nemzeti önazonosság tudatukat meg akarják-e őrizni.

Gulyás Gergely szerint Magyarország álláspontja – a külső határok védelmének fenntartása és, hogy magunk választhassuk meg kivel szeretnénk együtt élni – viszonyítási pont lett Európában.

A miniszter arról is beszélt: többek között a Sargentini-jelentés kapcsán is látják azt a jelenséget, hogy Európa konzervatív pártjai is erősen liberális irányba mozdultak el. – Az európai parlamenti választás arról is szól, melyek azok a pártok, amelyek jól fognak szerepelni Európában. Éppen ezért soha nem övezte olyan figyelem a Fidesz-KDNP közös listájának eredményét, mint amilyen 2019-ben övezni fogja – hangsúlyozta a miniszter azzal, hogy az elmúlt választások eredményei is azt jelzik, a Fidesz szavazók aktívabbak, amikor Európa jövőjéről kell dönteni.

Gulyás Gergely annak a Polgári Kávéház néven indított rendezvénysorozatnak volt a vendége, amit a térség országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály indított azért, hogy a választások közötti időszakokban is beszélgessenek közéleti, aktuálpolitikai kérdésekről. A mintegy 300 résztvevővel zajlott programon a képviselő a jövő májusban esedékes európai parlamenti mellett a 2019 őszére várható önkormányzati választások jelentőségéről szólt.

Witzmann Mihály felidézte, hogy az elmúlt években a 71 települést magába foglaló választókörzetébe, történelmi léptékű, több mint 150 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett. Ebből Siófokra, mintegy 50 milliárd forint jutott.

– Azt majd az önkormányzati választási kampányban kell megvitatnunk, hogy ebből mennyi volt, amit az önkormányzat egy fejlesztési stratégia mentén kitalált és megvalósított és mennyi az, amit az állam hozott Siófokra. A viszonyítás eredményeként egy érdekes arányt fogunk látni – fogalmazott Witzmann Mihály azzal, hogy Siófok sokkal többre érdemes annál, hogy napi politizálás tárgyává és harcává alacsonyítsuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában