pályázat

2018.09.01. 14:15

Huszonegy család kapott ingyen csirkéket Osztopánban

Huszonegy család kapott fejenként harminc előnevelt csirkéket Osztopánban. Egy pályázat segítségével szeretnénk visszavezetni a helyieket a háztáji gazdálkodásba. A csirkék mellé takarmány és orvosi segítség is járt.

Toj—tyśkokat kaptak az osztop‡niak

Csipogástól volt hangos a szombaton Osztopánban. Egymás után érkeztek a tojókért a helyiek. Volt, aki kerékpárral, más lovaskocsival érkezett a csirkékért. De többször fordultak az önkormányzati traktorok is, aki nem tudott jönni a baromfiért, házhoz szállították.

– 2014–ben indítottuk először a programot, 2018-ban másodszor osztottunk csirkéket a helyieknek – mondta Orsós József. Az Osztopáni Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hozzátette: a hatszázötvenezer forint pályázati forrásból hátrányos helyzetű családok kaphattak fejenként harminc tojót, mellé egy mázsa kukoricát és húsz kiló tápot is vihettek haza.

 

– Az volt a célunk, hogy az embereket visszavezessük a háztáji gazdálkodásba, az állattartással felelősséget tanulnak és nem utolsósorban felélesztjük a régi falusi hagyományokat – tette hozzá Orsós József. Megjegyezte: a programban résztvevők egy füzetet is kaptak, amelyben vezetniük kell az állomány alakulását. Ha bármi problémájuk adódna állatorvosi segítségre is számíthatnak a program keretében.

– Azt tapasztalom, hogy sikeres a program, már nagyon várták a második kört. Egyre többen szaporítják, tartják tovább a tyúkokat – tette hozzá Orsós József.

Bogdán Rita is egy ládányi csirkével távozott az önkormányzat udvaráról. – Megvan még a ház mögötti régi tyúkól, oda kerülnek. Nagy segítség, mert nem kell megvenni a drága húst és a tojást sem – tette hozzá.

– Sokkal finomabb a húsuk, mint a bolti, a tojásuk sokkal sárgább – osztotta meg tapasztalatait az előző programban induló nő. Hozzátette: gyerekkora óta tartottak sertést, baromfit, de az utóbbi években nem volt pénzük vásárolni.

Az Osztopáni Roma Nemzetiségi Önkormányzat tervezi, hogy a jövőben egy újabb mezőgazdasági programban pályáznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában