tűzifa helyett pénz

2018.09.03. 11:30

Készpénzzel csökkentenék falun a rezsit

Sokba kerül a tüzelő, többe mint amennyiért helyben fát vehetnének a lakosok. De nem csak ez a baj a természetben biztosított rezsicsökkentéssel, amely a hagyományos módon fűtőknek jár. Ezért is kéri a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), hogy pénzben adhassák oda a támogatást.

Koszorus Rita

Hatalmas terhet ró a helyhatóságokra az újabb – a márciusban bejelentett – rezsicsökkentés részeként biztosítandó tüzelőtámogatás kijuttatása a lakosokhoz. Ezért is szeretné a TÖOSZ, ha nem csak természetben adhatnák a jogosultaknak a 12 ezer forint értékű támogatást. – Országosan 600 és 800 ezer közötti háztartást érint ez a majdnem tízmilliárd forintnyi értékű tüzelőtámogatás – mondta lapunknak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. – Csak a szociális tűzifa hárommilliárd forint értékű, az erdészetek már tartalékolják erre a tüzelőt. Innentől kezdve a piacra rászabadul egy ekkora összeg, akkor az árak jelentősen elszaladnak.

Nem ez az egyetlen probléma, tette hozzá a TÖOSZ elnöke: ugyanis ez a mennyiség jóval több, mint a szociális tűzifa. – Nem harminc-negyvenet kell kivinni egy településre, hanem sokkal többet – mondta Schmidt Jenő. – Ennek kiszállítása borzasztó sok pénzbe kerül. Egyszerűbb lenne pénzben kifizetni.

Ráadásul akik gázzal fűtöttek és jóváírást kaptak, azoktól sem kérte számon senki, mire költötték az így megmaradt 12 ezer forintjukat.

Salamon Gyula egyetért a TÖOSZ törekvésével. – Kapjanak pénzt és vegyenek fát, mert ez nagyon nagy teher – mondta kérdésünkre Szenna polgármestere. – Biztosan nekünk kell kifizetni a fuvart, és utána önkormányzati traktorral kivitetjük és embert is kell hozzá biztosítani. Nem tartok attól, hogy másra fordítanák, mint tüzelőre. Nem látom ezt a veszélyt nálunk.

Bertók László Vése polgármestere szerint: a lakosok falun olcsóbban tudnának fát venni, mint amennyiért az önkormányzat beszerzi a tüzelőt. – Nem mennek sokra 12 ezer forinttal, mert kapnak vagy 30 darab fát ezért az összegért – magyarázta Bertók László. – Ha vastag tölgyfából vannak méteres darabok, az körülbelül fél köbméter, az ára ugyanis tudomásom szerint, valamivel több mint húszezer forint köbméterenként. Ha mi intézzük a tűzifa beszerzést csak regisztrált, hivatalos helyekről szerezhetjük be, ahol a szállítással együtt köbmétere akár 30 ezer forintba is kerülhet. De falun magánvállalkozótól ágfát akár másfél köbmétert is lehet venni ennyi pénzért.

„Így is, úgy is el lehet költeni másra”

Pataki Sándor szerint, nem volna szerencsés készpénzben fizetni. – Valóban terhet jelent a logisztika és az adminisztráció, de nem gondolom, hogy pénzben kellene kifizetni a támogatást – mondta Taszár polgármestere. – A kormányzat célja a rezsicsökkentés, ezt az elvet kell erősíteni. A készpénz persze mindenkinek jól jönne, de nem lehetne ellenőrizni, mire fordítják a pénzt. S így nem feltétlenül érvényesül a kormányzat szándéka ezzel az intézkedéssel.

Bertók László vései polgármester megkeresésünkre elmondta: a természetbeni juttatással is lehet trükközni, hiszen leleményes ember a magyar. – Benne van a pakliban, hogy ha pénzt adunk másra költik el az emberek azt – mondta a településvezető. – De a tüzelőből is lehet pénzt csinálni. Mert már volt rá példa, hogy kivittük a szociális tűzifát, másnap pedig már nem volt az udvarban, mert eladták. Ezt nem lehet megelőzni, aki akarja az úgyis elkölti másra a támogatást. Sőt olyan is volt hogy azt mondták, hogy másik címre vigyük a fát, mert már előre eladta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában