dolgozik a talajerózió

2018.09.28. 11:30

Megnyílt a föld – óriási kráterek a somogyi szántókon

Újabb kráterek jelentek meg Somogy megyében. Ezúttal egy lucernával borított területen jelent meg szakadék, amely valószínűleg a pockok járatainak és a sok esőzésnek köszönhető.

Góz Lilla

– Itt a lucernatábla szélén található két kisebb és egy nagyobb szakadék – mutatta Tóth István növényvédelmi szakmérnök. Hozzátette: a földterületen sűrű térállású növényt vetettek a lejtőre merőlegesen és szakszerűen gazdálkodtak. Valószínű, hogy a terület alsóbb részében a mezei pockok járatokat alakítottak ki, amelyekben nemcsak az állatok, hanem a víz is közlekedik.

Takács Ákos és családja 2014 novembere óta használja a Toponár közeli területet, korábban napraforgót, búzát, két éve pedig lucernát vetettek rá. Szakember segítségét kérték, hogy mi lehet az oka annak, hogy földjükön 420 négyzetméternyi szakadék alakult ki. – A szakértő, akit megkerestünk azt mondta, az út 20 éve kettéválasztotta földtáblát. A löszös talaj miatt támfalat kellett volna építeni. A talaj mennyezete szakadt most be, ahol a pockok mély üregekbe rágják a lucerna gyökereket. Az esőzések miatt az altalaj kimosódik és beomlik a teteje – mondta Takács Ákos.

Nagy Róbert földterületén Lapapusztán a napraforgó betakarítás során tűnt el a kombájn egy óriási gödörben. – Valószínűleg régen ott töltés lehetett, amit a sok eső kimosott. Három-négy éve tapasztaltunk hasonlót – mondta el Nagy Róbert.

Tóth István megjegyezte: sok helyen látni a megyében az árkos erózió nyomait. Több esetben összeszántottak területeket, eltűntek a fás, cserjés területek és sokszor nem sűrű térállású növényeket vetnek. Külső-Somogyban a talaj felső rétege eltűnik, sokszor a termőréteg alá is lemegy az erózió és így keletkeznek nagy kráterek.

Több helyen megnyílt a föld Somogyban

Egy ötszáz méter hosszú és helyenként tíz-tizenöt méter mély szakadék keletkezett Somogybabod határában nyolc évvel ezelőtt. Volt olyan ház, mely mindössze húsz méterre állt a megnyílt löszfaltól. Azóta megoldották a problémát, betemették a krátert. Pamukon 2012-ben 50 ezer köbméteres krátert találtak, amelyről akkor azt mondták háromszorosára nőhet, ha nem oldják meg rövid időn belül a problémát.

– Telehordák bálával és fagyökerekkel a tulajdonosok és így kialakult egy szűrűréteg, a többi részét a kráternek meg földdel betemették, valamint csináltak egy tározót, amelyből elvezetik a vizet földterületről – mondta Tóth Csaba Pamuk polgármestere.

Egy pótkocsis traktor is belefért volna abba az árokban, ami Pusztaszemes határában keletkezett az esőzések miatt 2016-ban. Azóta a szakadékot betemették itt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában