hagyomány

2018.09.07. 18:07

Népviseletbe bújhattak az érdeklődők a megyei értéknapon

Somogy megye kiemelkedő értékeit, alkotóit és előadóit is megismerhették az érdeklődők a megyei értéknapon. A Miénk a város rendezvénysorozat pénteki nyitónapján a Vigasságok terén kiállításokkal, kézműves és színpadi programokkal várták a látogatókat.

Marosi Gábor

MiŽnk a v‡ros fesztiv‡l Megyei ŽtŽknap a V’gass‡gok TerŽn

Nyolc somogyi település mutatkozott be az idei megyei értéknapon. Karád, Vése és Buzsák mellett az érdeklődők megismerhették Bárdudvarnok, Mesztegnyő, Várda, Pogányszentpéter és Gölle kiemelkedő értékeit is.

– Öt helyi értékünk van, ebből négy már a megyei értéktár része is – mondta Takács Mária, a göllei helyi értéktár bizottság elnöke. – A Monarchia Bélyegestégla Gyűjtő Egyesület kiállítása, Fekete István írói munkássága, a temetői Kálváriadomb a stációkkal és az út menti keresztek. Idén pedig a göllei magyar kutyafajta tenyészeteket vettük fel a helyi értéktárunkba, ebből egyébként három van. Fontos volt számunkra, hiszen világ-és Európa-bajnok győztes ebeket tenyésztettek ki a faluban– fogalmazott Takács Mária.

– Nálunk minden viseletet fel lehet próbálni – hangsúlyozta Kardos Györgyi, Pogányszentpéter polgármestere. – Hoztunk gyerek, fiatal, felnőtt és idős asszony, illetve férfi viseletet is. Emellett fonott kosarat és vesszőseprűt is. Ezek a tárgyak a település néprajzi gyűjteményébe tartoznak, melyet évente nagyon sokan látogatnak – nyilatkozta Kardos Györgyi.

– Ízlett nagyon a rétes – mondta Tanító Karina. – Az osztályommal jöttünk el ide és meg lehetett kóstolni a mesztegnyői rétest. Nekem a túrós a kedvencem, finom volt – fogalmazott Tanító Karina.

A mesztegnyőiek négyféle ízzel, túróssal, mákossal, káposztással és darás-meggyessel érkeztek a megyei értéknapra. De bemutatták még a barokk templomjukat és az erdei kisvasutat is.

– A népies hangulat nagyon tetszik – fogalmazott Tóth Olivér Márk. – Én is játszom furulyán, úgyhogy őrzöm a hagyományokat – tette hozzá a fiatal fiú.

A Somogy kincse megyei értéknapot harmadik alkalommal szervezték meg Kaposváron a „Miénk a város” fesztivál részeként. A szervezők kiállításokkal, helyi termékekkel, kézműves, néptáncos és népzenei programokkal, vetélkedőkkel, Hungarikum játszóházzal és beszélgetésekkel várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában