tárgyalás

2018.09.28. 15:59

Nyolc elkészült beruházásról tárgyalt a megyei közgyűlés

A megvalósult TOP-os beruházásokat ismertették a Somogy Megyei Közgyűlés előtt pénteken. A képviselők a munkaerőpiaci helyzetről is hallhattak beszámolót.

Kovács Gábor

A megye munkaerőpiaci helyzetéről tartott beszámolót a megyei közgyűlés előtt Simonné Hornyák Valéria, a Somogy Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője. 2018 júliusában a nyilvántartott álláskeresők száma 12 920 volt a megyében, vagyis az egy évvel korábbi állapothoz viszonyítva 730-cal kevesebb munkanélküli keresett állást, ez 5,3 százalékos csökkenést jelent. A kedvező adatok ellenére mindössze három megyében, Nógrádban, Borsod-Abauj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben tartottak nyilván több állástalant.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Adattárházának adatai szerint a júliusi somogyi munkanélküliek közül 1431-en pályakezdők voltak, 2379-en 25 éven aluliak, 50 éven felüliek 4116-an. Általános iskolát végezett 5850, és diplomás 492 volt. Simonné Hornyák Valéria kitért arra, hogy a közfoglalkoztatottak száma évek óta csökken, jelenleg ötezeren sincsenek a közmunkások a megyében. Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke kiemelte: a foglalkoztatási paktumok segítségével 443 embert juttattak álláshoz.

Jó ütemben halad a TOP-os pályázatok megvalósítása, a kész beruházások közül nyolcat ismertettek a közgyűlés előtt. Alig egy év alatt Barcson befejeződött a a központi konyha rekonstrukciója, az idősek nappali ellátására szolgáló szociális központ építése, és a Deák Ferenc utcai tagóvoda korszerűsítése. Felújították a fonyódi piacot és környékét, valamint Balatonföldváron a Kulipintyó villát és fejlesztették a nyugati strandot. Niklán a Berzsenyi Dániel Kultúrházban méhészeti múzeumot és interaktív kiállítást nyitottak.

A közgyűlésen elhangzott: az államtól az önkormányzathoz került a Somogy Megyei Vállalkozói Központ működtetése. A nyáron közös megegyezéssel megszüntették a Keresztes Péter főigazgató munkaviszonyát, a helyét a helyettese, Kárpáti Tímea vette át. Huszti Gábor hozzátette: új struktúrával állnak elő, és pályázati forrásból igyekeznek biztosítani a működtetéshez és a továbbfejlődéshez szükséges finanszírozást.

A közgyűlésen új tagot iktattak be, mert a marcali Kesztyüs Attila (Jobbik) lemondott, helyét Gács János vette át. A képviselők zárt ajtók mögött döntött a 2019 januári megyenap kitüntetettjeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában