siker

2018.09.04. 09:00

Erdei kincsek párlatban – pálinkában is verhetetlen Somogy!

Somogyban van a legeredményesebb magánfőző, az ország legjobb erdei gyümölcs párlata és aranyérmes bodza pálinkája. Ötödik alkalommal rendezték meg a hagyományos Palóc Pálinkaversenyt, amelyen Gyenesei István, Galántai János és Szabó Krisztián is komoly elismerést szerzett.

Góz Lilla

– A vadgyümölcsök mindig is a pálinkakészítés alapanyagját képezték, nagyon kedvelt a csipkebogyó, a bodza, a vadkörte és a faszeder is – mondta el Gyenesei István. Megjegyezte: az erdei gyümölcsből készült párlatok extra aromavilággal bírnak, különleges íz költeményük van, de a legnehezebb jó párlatot készíteni belőlük.

Hozzátette: a beszerzésük se könnyű, fontos, hogy a vadgyümölcsök a legjobb érettségi állapotban legyenek. Gyenesei István több mint harminc éve foglalkozik pálinkafőzéssel, 2010 óta intenzívebben. Idén először főzött fekete berkenyéből pálinkát, amely a Palóc Pálinkaverseny egyik fődíját is elnyerte.

– Jellemző a marcipános ízvilág, száz kilós gyümölcsből, ha 2-3 liter pálinka kijön, az ajándék – tette hozzá Gyenesei István.

Ötödik alkalommal rendezték meg a hagyományos Palóc Pálinkaverseny keretében az „Erdei és vadon termő gyümölcsökből készült párlatok országos versenyét”, amelyen ebben az évben 340 mintát értékelt a zsűri. Szombaton este a Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház nagytermében ünnepélyes keretek között vehették át a legjobbak a díjakat.

Gyenesei István hat párlattal nevezett, amelyekkel 4 aranyérmet (fekete berkenye, vadbirs, dió, virágágyas bodzavirág) és 2 ezüst érmet nyert. Aranyérmeseik közül, a Porrogon termett feketeberkenyéből készített pálinkájuk champion minősítést is kapott, amit a bíráló bizottság „Az ország legjobb erdei gyümölcs párlata” fődíjjal jutalmazott.

Galántai János tizenöt pálinkáját küldte el a megmérettetésre, amelyekkel szintén 4 aranyérmet, illetve 7 ezüst és 3 bronzérmet nyert, továbbá megkapta a„ A legeredményesebb magánfőző” címet. A harmadik somogyi pálinka készítő Szabó Krisztián volt, aki hat párlattal vett részt a versenyen, ugyan csak a legjobbak közé verekedte magát. Bodza pálinkájával aranyérmes minősítést szerzett, amit 1 ezüsttel és 2 bronzzal toldott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában