Mezőcsokonya

2018.09.27. 09:00

Savanyítóüzem és oktatóterem lesz a felújított épület

Több mint 26 millió forintból korszerűsítettek egy használaton kívüli ingatlant Mezőcsokonyán. Az épület belsejét már korábban felújították, jelenleg a külsején dolgoznak a szakemberek. A házat savanyítóüzemként és oktatóteremként is használják majd.

Marosi Gábor

Teljesen megújul a mezőcsokonyai önkormányzat egyik használaton kívüli épülete. Az ingatlant korábban bérlők lakták, de volt már fodrászépület és fagyizó is, de az elmúlt öt-hat évben már üresen állt.

– Nyolcmillió forintot már költöttünk az épületre – fogalmazott Sudár Zoltán, a település polgármestere. – A helyi sajátosságok program keretében nyertünk támogatást tavaly. Ebből a pénzből az ingatlan belsejét újítottuk fel. Kialakítottunk egy irodát, öltözőt, zöldségelőkészítőt, tisztító és savanyító helyiséget, csomagoló részt, valamint raktárat is.

– Jelenleg energetikai korszerűsítést végzünk – folytatta Sudár Zoltán. – Megújul a tetőhéjazat, a külső homlokzati nyílászárók, szigeteljük az épületet, kiépítjük a központi fűtést, az udvart pedig térkövezzük. Erre összesen 18 millió 500 ezer forintot nyertünk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán. A tervek szerint október végére elkészül – tette hozzá Sudár Zoltán.

A megújult ingatlanban zöldséget savanyítanak majd a közmunkaprogramban dolgozók. A településen hét fóliasátorban csaknem 3000 négyzetméteren termelnek paprikát, paradicsomot és uborkát. A zöldség nagy részét a helyi kisboltban értékesítik, de a Kaposvári Egyetemre is szállítanak hetente. A savanyítóban a többletterméket dolgozzák majd fel.

– Kertészeti oktatás is lesz az új épületben – hangsúlyozta Sudár Zoltán, Mezőcsokonya polgármestere. – Nagyon kevesen művelnek már kertet a faluban, de azért még vannak, akik szakítanak erre időt. Nekik szeretnénk segíteni. Havonta hívunk különféle előadókat, akik többféle témában tájékoztatják az érdeklődőket például arról, milyen vegyszert és tápanyagot használjanak a kertekben, melyik palántát és növényt ültessék el – mondta Sudár Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában