12 ezer

2018.09.24. 11:30

Téli rezsicsökkentés: sokan nem tudják, pénz vagy fa jár-e nekik

A fával és szénnel fűtők október 15-ig igényelhetik a 12 ezer forint értékű téli rezsicsökkentést. Egyes helyeken tüzelőanyagban, másutt készpénzben jön a támogatás, mert nem mindegy, ki hol él.

Kovács Gábor

Fával tüzel, de azt szeretné, ha nem tűzifában, hanem készpénzben kapná meg a téli rezsicsökkentést, ezért telefonált szerkesztőségünkbe a simonfai Balogh Jánosné. Az idős asszony egyedül él, cukorbeteg és kevés a nyugdíja. Jól jön neki a rezsicsökkentés, mert nemrég 135 ezer forintért rendelt fát, és valószínűleg még ugyanennyiért kell majd vásárolnia, hogy kitartson egész télre. Az önkormányzattól hoztak neki egy nyomtatvány, azon igényelhette a rezsicsökkentést, de még nem tudja, miként fogják teljesíteni. A szomszédasszonyától azt hallotta, hogy Hencsén készpénzben már kiosztották a rezsicsökkentést.

– Jobban szeretik az emberek a pénzbeni juttatást, bár annak van veszélye, hogy esetleg másra költik – mondta Gelencsér János, Hencse polgármestere. A községben lakók háromnegyede igényelte a téli rezsicsökkentést, az önkormányzat pedig saját forrásból is besegít a központi keretösszegen felül.

– Nem csoda, hogy félreértik, mert sokakban összekeveredik, mi jön fában és pénzben, vagyis téli rezsicsökkentés címén, kinek mi jár – tartja Horváth László, a Simonfai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője.

Azokon a településeken, ahol nincs gázhálózat – ez pedig a simonfai körjegyzőség kilenc falujából három: Zselickisfalud, Patca és Szilvásszentmárton, ott már osztják a 12 ezer forintot, hiszen az állam átutalta az összeget. Simonfán van gázhálózat, de azokat is megilleti a rezsicsökkentés, akiknek nincs gázórájuk, így jogosultak a 12 ezer forintra. Jelenleg Simonfán felmérik az igényeket, a nemzeti közműszolgáltatótól adatközlést kértek, hogy a településeken kinek nincs gázórája. A lakókat tájékoztatták a tudnivalókról, minden házhoz dobtak be értesítőt. Az önkormányzat olyan formában osztja ki a támogatást, ahogyan a kormány rendelkezett és amihez az államkincstár folyósítja az összeget.

Horváth László hozzátette: a szociális tűzifa támogatást viszont a belügyminisztérium adja. Aki rászoruló, erre pályázhat, de ennek még nincs itt az ideje, mert még nem bírálta el a minisztérium a támogatási kérelmet.

Még egy hónapig igényelhető

A fával és szénnel fűtők még három hétig, október 15-ig igényelhetik a 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot biztosító téli rezsicsökkentést a kiépített gáz- vagy távhőhálózattal rendelkező települések önkormányzataitól – közölte a Belügyminisztérium. Mintegy 800 ezer olyan háztartás van az országban, ahol bár a településen van gáz- vagy távhőszolgáltatás, néhányan mégis mással, például fával, szénnel fűtenek. Az érintetteknek az igénybejelentő nyilatkozatban rögzíteniük kell a kért fűtőanyag fajtáját, amely utólag nem módosítható. A háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyagról az önkormányzatok gondoskodnak, és azt a téli fűtési szezonban vehetik majd át az igénylők.

A kormány döntésének megfelelően azok a családok is megkapják a téli rezsicsökkentést, akik olyan településen élnek, ahol nincs kiépített gáz- vagy távhőszolgáltatás. Az érintett 284 településsel a Belügyminisztérium már korábban megállapodást kötött és a támogatást is átutalta. Ezeken a településeken az önkormányzatok szeptember 30-ig gondoskodnak arról, hogy a családok készpénz formájában megkapják a téli rezsicsökkentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában