virágba borulnak a sírok

2018.10.31. 09:00

A cserepes krizantém a sláger hallottak napja előtt

Színes krizantémok, kőszívbe vájt növények és mécsesek az egyszerűbbtől a díszesig. A kaposvári Nagypiacon, a virágboltokban és kertészetekben is hetek óta készültek mindenszentekre és halottak napjára.

Góz Lilla

Amerre a szem ellát, mindenhol cserepes krizantémokat látni az egyik kaposvári kertészetben. Filipinyi Gergelyné, a Julcsi és Gergő Kertészet társtulajdonosa elmondta: több ezer gömb és koszorú krizantémmal és árvácskával várták vásárlóikat.

– Ötven-hatvan százalékban fehéret keresnek. Ez az idő nagyon kedvez a virágoknak, a fagyokat azonban csak az árvácska bírja – tette hozzá Filipinyi Gergelyné.

– Mindenhova csak egy szál krizantémot és egy kicsi mécsest viszek. Öt helyre megyek a temetőbe emlékezni – mondta el a kaposvári nagypiacon az egyik nyugdíjas vásárló. Már október eleje óta virágözön és sokféle koszorú közül lehet választani: cserepes krizantémok, árvácskák színesítik a standokat.

– Keresik a természetes toboz alapból készültet száraz virággal díszítve, de nagyon figyelik az árakat, a drága koszorúkat nem igen engedhetik meg a legtöbben – mondta el Cziráki Józsefné, aki lánya és vője készítette koszorúit árulja.

Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Keleti és Nyugati temetőben november másodikáig reggel hat órától este nyolc óráig várják a látogatókat, november harmadikától pedig hét órától este hat óráig. Hozzátette: Kaposváron a Keleti és Nyugati temetőben polgárőrség is segíti a rend fenntartását mindenszentekkor és halottak napján. Hat fő teljesít szolgálatot a két temetőben.

– A Keleti, a Nyugati, a Déli, a Toponári és a Kaposfüredi (parkoló kivételével) temetőkbe üzemeltetői engedéllyel sem lehet behajtani, közlekedni és parkolni a temetési szertartás idején, továbbá mindenszentek napján, halottak napján, valamint az azt megelőző és követő szabad-, valamint munkaszüneti napokon délelőtt fél tíz utáni időszakban – jegyezte meg Puskás Béla.

Emlékezés fotókkal és mécsesekkel

November elsején a Somogy Megyei Temetkezési Szolgáltató Kft. és a Mártírok és Hősök Alapítvány fél ötkor tartja A somogyi temetők üzenete című fotókiállítás megnyitóját és díjátadóját a Keleti temetőben. 17 órakor a Mária-szoborhoz várják a látogatókat közös gyertyagyújtásra az elhunyt kaposváriak emlékéért. 18 órakor Vajda Gábor plébános celebrál gyászmisét a Hősök templománál, majd a Hősök Emlékműnél tisztelgő főhajtás és gyertyagyújtás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában