interjú

2018.10.02. 20:00

A megoldás egyszerű: mondj nemet a drogra!

Bár novembertől már nem dolgozik a Honvédkórházban, Zacher Gábornak bőven lesz elfoglaltsága. Előadásokat tart, egyetemen tanít, igazságügyi szakértőként dolgozik és tervezi, hogy újra könyvet ír. A toxikológus a Kaposvári Egyetem Senior programján tartott előadást a 2018-as magyar droghelyzetről Kaposváron.

Fenyő Zsuzsa

– Milyen ma Magyarországon a droghelyzet?

– Magyarországon az elmúlt négy évben több, mint háromszázötven új tudatmódosító szer került forgalomba – felelte Zacher Gábor. – Ezek többek között a Távol-Keletről érkeztek. De mindaddig, amíg van rá kereslet, ezt a kínálatnak ki kell elégítenie. A vásárlók igényei határozzák meg a piacot, a jog pedig próbálja követni a történéseket.

– Ez mit jelent pontosan?

– Hatalmas problémát jelent a designer drogok megjelenése, amelyek a már tiltólistán szereplő drog kémiai szerkezetének módosításával létrehozott anyagok – hangsúlyozta Zacher Gábor. – Hatásaik az illegális drogokhoz hasonlítanak, de mivel az illegális droglistán még nem szerepelnek, így fogyasztásuk nem tiltott. Például Kaposváron a rendőrök megállítanak egy autót, amelyben a fiatalok nagyon furcsán viselkednek. Megszondáztatják őket, és az egyik srácnak a zsebében találnak egy zacskót, amiben van két darab tabletta. Tudjuk, hogy mi ez a két tabletta? Gőzünk sincs róla és szerintem ők sem tudják. Úgy vették, hogy ez kristály, ez zene, ez kréta. Amikor ez a tabletta elkerül az analitikai laborba, majd megmondják, mi az. Ott majd kiderül, hogy egy olyan szerről van szó, amit már ismerünk, vagy egy teljesen új anyag, amivel még soha nem találkoztak. Ha új, akkor évek szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, milyen hatásai vannak a szernek, milyen elvonási tüneteket okoz, milyen népegészségügyi problémát generálhat. Az a baj, hogy ennek soha nincs vége, mert a vegyészek mindig újabb szereket találnak ki. Éppen ezért veszélyesek annyira ezek a drogok, mert az állandó módosítások miatt senki nem tudja, mi van bennük.

– Mit gondol a magyar drogpolitikáról?

– A magyar drogpolitika az esetek jelentős részében a büntetésen alapul, amit lehet kritizálni, de ma erről szólnak a törvények. Magyarán szólva ez mindenkire vonatkozik, mindenféle megkülönböztetés nélkül. Én úgy gondolom, hogy a büntetőpolitika érdemben nem fogja megváltoztatni a jelenlegi helyzetet. Attól, hogy egy fiatalt azzal fenyegetünk, hogy két évre börtönbe zárják őt, még nem fog tudni jó döntéseket hozni egy bizonyos helyzetben.

– Akkor mit kellene tenni?

– Azt gondolom, hogy a lehető legtöbbet kellene kommunikálni a fiatalokkal – emelte ki Zacher Gábor. – De nem a szerekről kellene beszélni, meg arról, hogyan hat a drog a receptorainkra. Hanem adni kellene ennek a generációnak egy értékrendet, keretrendszert, jövőképet, és példaképeket, ami alapján tudnak majd jó döntést hozni. A jó döntés pedig nem más, mint egy hihetetlen egyszerű három betűs magyar szó: a nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában