Bárczi 70

2018.10.15. 14:00

Hetven éve adnak reményt a családoknak

Hetven évvel ezelőtt 1948. október 15-én lépett be az első tanuló a Kaposvári Állami Gyógypedagógiai Iskolába. Azóta az intézmény Bárczi Gusztáv nevét viseli és módszertani központtá vált. Az évforduló alkalmából indított rendezvénysorozatuk hétfőn kezdődött meg.

Góz Lilla

– Tessék választani egy pogácsát és ajándékot – mondta az egyik ünnepségre érkezőnek az egyik kisfiú. Kislány osztálytársával fogadták a vendégeket, a bejáratnál pedig a kaposvári zeneiskola ütősei és huszárok várták az ünneplőket. Megtelt az iskola udvara.

Benczéné Csorba Margit, a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ főigazgatója felidézte, amikor hetven évvel ezelőtt Kaposváron a malomipar működött, a sörgyár már tönkrement. A Somogyi Hírlapban akkor 10 forint volt a csirke kilója a piacon, egy liter bab egy forintba került. – Hetven évvel ezelőtt lépett be október 15-én az első diák az iskola kapuján. Az évfordulóra nagyon készültünk a gyerekekkel – mondta Benczéné Csorba Margit.

Csíkvárné Takács Anikó a Bárczi iskola múltját mutatta be. – Társadalmi igény jelentkezett egy speciális intézmény létrehozására, nyolc százalékot meghaladta a bukások száma az általános iskolákban – mondta. – A gyerekek nem a nekik megfelelő iskolatípusba kerültek. 1948–ban a vallási és közoktatási minisztérium rendeletben írta elő a gyógypedagógiai iskola létrehozását.

Október 15-én lépett be az első diák a Kossuth Lajos utcában a törvénykezési épületben, ahol az iskola helyet kapott. Hetvennégy tanulóval foglalkoztak. 1983-ban első óvodai csoportjuk elindult, 2003-ban pedig módszertani központtá alakult az iskola.

– Akinek a gyógypedagógia a hivatása, szolgálni jött a gyerekeket, családokat, csak az érett lelkek képesek erre – mondta Szita Károly köszöntőjében. Kaposvár polgármestere hozzátette: az intézmény dolgozói reményt jelentenek a családoknak, hogy gyermekeikből boldog felnőttek válhassanak, kiteljesedhetnek segítségükkel, odaadásukkal.

Stickel Péter, a Kaposvári Tankerület igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: az iskola pedagógusai, dolgozói rendíthetetlen hittel, energiával küzdenek azért, hogy az itt tanuló gyermekekben felismerjék a lehetőséget, képessé tegyék arra őket, hogy megállják helyüket a világban.

Óriási torta versekkel, dalokkal

A központi ünnepséget a kaposvári zeneiskola ütőhangszeresei, a Kodály iskola kórusa és a Bárczis diákok versei színesítették. Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója ajándékként négyszáz szeletes tortát hozott, amelyet a Széchenyi Szakgimnázium diákjai készítettek el Mihajlovits Róbert irányításával.

Ünnepi hangulat decemberig

A 70 éves évforduló alkalmából rendezvénysorozatot indít a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ. Október 25-ére volt diákjaiknak szerveznek konferenciát, november 19-én pedig a Városháza dísztermében szakmai találkozóra várják a pedagógusokat. December 14-én pedig a Bárczi esten a tanulókkal volt és jelenlegi dolgozóikkal, az alapító kollégáikkal ünnepelnek együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában