régi történet

2018.10.07. 11:30

Íme, az első CD-lejátszó – megérkezett a jövő a Zselic Áruházba

Ezúttal 1986-ba kalauzoljuk el olvasóinkat, amikor is megérkezett Kaposvárra, a Zselic Áruházba egy olyan technikai vívmány, melyet csak megnézni lehetett, kipróbálni nem.

Molnár Gábor

Fotó: Makai Károly

Mostanság sokan órákat, sőt napokat képesek üzletek előtt várakozni, amikor egy-egy népszerű cég piacra dobja valamelyik csúcskategóriás készülékét. Ezúttal azonban nem egy jelenkori hipermodern mobilról lesz szó, hanem a múlt egyik nagy vívmányáról.

Egy kis időutazásra invitáljuk olvasóinkat, egészen 1986 januárjáig, ekkor érkezett meg ugyanis Kaposvárra, egészen pontosan a szép emlékű Zselic Áruházba a lézerlemezjátszó, mely lázban tartotta szinte az egész országot.

No, de nézzük meg, mit írt azon a jeles napon a Somogyi Néplap az akkor még szinte felfoghatatlan készülékről.

Pécs után Kaposváron is megjelent a kompaktlemezjátszó. Sokan kíváncsiak rá, s egyik lemezgyűjtő küldi a másikat, hogy nézze meg a Zselic Áruházban.

A nyugati reklámok szerint Edison fonográfja óta a legnagyobb hangtechnikai találmánynak tartják az akár a zsebben is elférő 12 centiméter átmérőjű ezüstösen csillogó kompaktlemezt. Ennek csak az egyik oldalára vesznek föl egyórás műsort, amelyet aztán lézersugár olvas le a kis méretű, de mindent tudó készülékben.

Fotó: Makai Károly

Az új technika nagy előnye, hogy a lejátszás teljesen zajtalan, nincs zörej, surrogás, mint a mostani berendezésekben, bármilyen tökéletesek is. így a hangvisszaadás kitűnő.

A Hungaroton is vesz föl digitális eljárással komoly- és könnyűzenét, a kompaktlemezek azonban még nem itthon, hanem japán, nyugatnémet és egyéb cégeknél készülnek bérmunkában.

Tavaly már itthon is eladtak néhány ezret, s ha növelni szeretnék a hazai vásárlásokat, akkor a lézerlemezjátszóknak ott kell lenniük az áruházak, a szaküzletek polcain.

Sajnos, ez ma még luxusnak számít. A kaposvári Zselic Áruházban éppen ezért csak csodálják-csodálják a Philips gyártmányú szupermasinát, amelynek az áráért másfél színes tévét lehetne venni, de nem viszik.

Fotó: Makai Károly

Az eladók egyelőre nem tudják működés közben bemutatni á lézerlemezjátszót, mivel nem kaptak hozzá egyetlen egy kompaktlemezt sem. Nagy kár, mert ha vásárló nem is, olyan mindig akadna, aki szívesen meghallgatná milyen a tökéletes lejátszás!

Tehát 1986.január 21-én megérkezett a jövő a kaposvári Zselic Áruházba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában