atomalku

2018.10.03. 07:00

Az iráni szankció miatt akár 450 forint is lehet egy liter benzin

Drasztikus áremelkedésre lehet számítani a hazai töltőállomásokon a következő hetekben. Az elmúlt napokban egy hordó olaj ára 80 dollár fölé emelkedett, ez pedig a hazai árakat is befolyásolta. Szerdától egy liter benzinért 401, a gázolajért pedig 421 forintot kell majd fizetni.

Marosi Gábor

– Novemberben, ha életbe lép az iráni szankció, akkor 450 forint is lehet egy liter üzemanyag – fogalmazott Szalayné Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. – Donald Trump amerikai elnök az idén májusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok nem hosszabbítja meg azt a 2015-ben kötött iráni atomalkut, ami a világ vezető hatalmai és Irán között jött létre. A közel-keleti ország ugyanis nukleáris programjával megsérti a megállapodást, ezért az amerikaiak azt tervezik, hogy novembertől nem vásárolnak olajat Irántól. Ezt azt jelenti, hogy napi másfél millió hordó olajjal kevesebb lesz a piacon.

– Nem örülök a drágulásnak, mert hosszútávú szerződéssel dolgozunk, az pedig nem követi az üzemanyag árát – hangsúlyozta Pap Tibor fuvarozó. – Ha még tovább drágul a gázolaj, akkor komoly veszteséggel kell számolnom. A becslésem szerint tavalyhoz képest körülbelül 8-10 százalék lesz a kiesés. Én nyugdíj előtt vagyok már, úgyhogy valahogyan kihúzom ezt az egy évet, a kollégákat azonban sajnálom, mert nem áll nagy jövő előttük.

– Ha tovább drágul az üzemanyag ára, akkor nekünk is emelnünk kell – fogalmazott Bódis Balázs, a Bódis és Társa Kft. tulajdonosa. – Vannak olyan szerződéseink, amelyeket 370 forintos áron kötöttünk meg, most pedig már bőven 400 forint fölé emelkedett egy liter gázolaj. Emiatt elképzelhető, hogy módosítanunk kell a szerződéseinket.

A szerdai üzemanyagár-emelés után, szinte biztos, hogy péntektől is újabb drágulás lesz. Tavaly októberben egyébként 60 forinttal volt olcsóbb a gázolaj, akkor 358 forintba került egy liter, a benzinért pedig átlagosan 348 forintot kértek el a kutakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában