múzeumpedagógia

2018.10.09. 20:00

Jobban megragad a gyerekekben, amit a múzeumban tanulnak

A Rippl-Rónai Múzeumban 30 múzeumpedagógiai foglalkozásból válogathatnak a pedagógusok. A múzeumban évente 300 ilyen foglalkozást is tartanak.

Fenyő Zsuzsa

– Most pedig adok egy kis időt, menjetek és nézzetek körül a kiállításon – indította útnak a gyerekeket a múzeumban Őszi Zoltán múzeumpedagógus. – De aztán jól nézzetek körül, mert kérdezni fogok

Éppen a Padlástól a kiállításig foglalkozáson vettek részt a diákok a Rippl-Rónai Múzeumban. Az ötödikes tanulók a Katolikus iskolából érkeztek és láthatóan lenyűgözte őket a rengeteg kiállítási tárgy. A lányoknak a pazar népviseletek, a fiúknak inkább a paraszti világ tárgyai tetszettek jobban. – Én jól ismerem a múzeumot – mesélte az egyik diák. – Többször voltam már itt táborban is, nagyon szeretek itt lenni.

Majának a régi kézzel készített tárgyak tetszettek, mint mondta azért, mert ő is kézműveskedik, Viktornak pedig a palatábla ragadta meg a figyelmét, mert édesanyjának is van egy otthon.

Kovács Krisztina történelemtanár mindegyik osztályát elhozza a foglalkozásokra, ahol hon- és népismeretet tanít. – Sokkal közelebb hozza a gyerekekhez a falusi időszakot ez a foglalkozás. Az, hogy egy könyvet néznek annyira nem izgalmas, de ha már meg tudják fogni, az már egészen más élmény. A gyerekek nagyon szeretnek ide járni – mondta a pedagógus. – Sokkal jobban megmarad az az információ, amit a múzeumban tanulnak. Például volt olyan osztályom, akik nyolcadikban emlegették fel egy kérdés kapcsán, hogy azért emlékeznek a válaszra, mert amikor itt voltak, látták.

A pedagógusok a megújult Múzeumi a’la carte információs oldalon országszerte kereshetnek a múzeumpedagógiai foglalkozások között. Itt összegyűjtötték az összes foglalkozást, melyek között a legkülönfélébb preferenciák alapján lehet keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában