üstökös

2018.10.07. 18:10

Lencsevégre kapta a különös égi vándort a kaposvári asztrofotós

Schmall Rafael egy újabb különleges asztrofotót készített, ezúttal a különös égi vándort, a 21P/Giacobini-Zinner névre keresztelt üstököst kapta lencsevégre.

Sonline

Fotó: Schmall Rafael

– Békés, késő nyárias időjárásban napközben sokat süt a nap, éjszaka pedig rengeteg csillag sziporkázik a teljesen derült égbolton – írta Schmall Rafael, kaposvári asztrofotós. – A Hold fénye azonban egyre nagyobb teret nyer, túlragyogva a halvány csillagokat, objektumokat. Az éjszakai csillagos égen egy különös vándor mozog. Szabad szemmel láthatatlan , de a kis öt centis lencsével rendelkező „kalóztávcső” vagy egy vadásztávcső már látja az üstököst, mely a 21P/Giacobini-Zinner névre hallgat.

Fotó: Schmall Rafael

Az üstökös már távolodik tőlünk. Túl van földközelpontján. Mostanság az Ikrek csillagképben van, de szépen halad át az Orion mellett lévő Egyszarvúba. – Az üstököst nevezhetjük piszkos hógolyónak is – tette hozzá Schmall Rafael. – Nagy kavics, sziklahalom, melyet szárazjég tart össze. Ahogy közeledik a naphoz ez a test – két kilométeres tömb –, úgy felforrósodik a felülete és elkezd párologni. Majd a feltörő gejzírek az űrbe söprik az anyagot és egy csóvát alkotnak. Míg a mag apró, addig a csóva több millió kilométeres is lehet.

Az üstökös ötmillió kilométeres közelségben vonult el a Föld mellett, tehát attól nem kell aggódni, hogy ránk esik.

Hiába a nyárias meleg, aki hajnalban kel, már láthatja az Orion csillagképet, mely a tél hírnöke. Bizony az égbolt már javában őszies az estéken. – Az enyhe korahajnalon rövid expóziciósorozatra van szükség, hiszen a csillagászati szürkület 4:55-kor véget is ér – mondta Schmall Rafael. – Ám ami miatt a rövid expók kellenek, az az üstökös gyors mozgása, mely ezen a húsz darab egyperces fotón is meglátszódott. A feldolgozáskor két összegzett fotó készült. Az elsőn a csillagokra lett igazítva az összes fotó, míg a másodikon az üstökösre, mely mögött a csillagok mozdultak el. A két fotót már csak össze kellett rakni és elkészült az égi vándoros fotó.

Október ötödikétől megfigyelhetjük még kistávcsővel az üstököst az Egyszarvú csillagképben, illetve a hónap második felében a Nagy Kutya konstellációban, ha van arra nyitott és fényszennyezésmentes egünk, természetesen hajnalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában