takarodó takarék

2018.10.16. 17:30

Megszűnik a lakástakarékok állami támogatása

Kedden döntött az Országgyűlés arról, hogy megvonnák a lakástakarék-pénztárak utáni állami támogatást. Az új szabály már szerdán hatályba léphet.

Marosi Gábor

Egymás után érkeztek az emberek az egyik kaposvári irodába, ahol lakástakarék-pénztárral is foglalkoznak. A legtöbben új szerződést kötöttek, vagy a korábbi megállapodást módosították.

– Szüleimnek nyitottam megtakarítási számlát – fogalmazott Javós Csilla. – Nagyon régóta noszogattam őket, hogy kössenek lakáscélú megtakarítást, de eddig nem tették meg. A napokban viszont azt hallották, hogy megszűnhet az állami támogatás az ilyen célú megtakarításoknál, ezért azonnal nyitni szerettek volna egy számlát – tette hozzá Javós Csilla.

Az asszony még időben lépet, az Országgyűlés ugyanis kedden 125 igen szavazattal elfogadta azt a javaslatot, ami megvonná a lakástakarékok állami támogatását. Így legkorábban már szerdán hatályba léphet az új szabály.

– A meglévő szerződéseket ez nem érinti majd – hangsúlyozta Bán Péter, független pénzügyi szakértő. – Aki korábban kötött szerződést az megkapja majd a szerződése után járó állami támogatást. Ez ugye legfeljebb 72 ezer forint lehet évente. Azt gondolom, hogy ezután nem éri meg ilyen célú megtakarítást kötni, ugyanis a betéti kamat az nagyon alacsony – mondta a független pénzügyi szakértő.

– Folyamatosan dolgozom az új szerződéseken – nyilatkozta lapunknak Rónai Balázs, a Fundamenta Lakáskassza személyi bankára. – A napokban nagyon sok szerződést kötöttem olyanokkal, akik eddig csak gondolkodtak a megtakarításon, viszont a hírek hallatán azonnal felkerestek. Meglévő ügyfelek is hívtak, hogy a jelenlegi szerződésükön szeretnének módosítani – fogalmazott Rónai Balázs.

Hozzáértők szerint, akik új szerződést kötöttek a napokban, azoknak legkésőbb október 31-ig be kell fizetniük a megtakarítás első összegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában