életmentő percek

2018.10.17. 09:40

Mindenkiből lehet hős – merj segíteni!

Október 16-a, az Újraélesztés Nemzetközi Napja. Ez alkalomból megyeszerte tartottak újraélesztési tréningeket. Cél, hogy még több ember csatlakozzon az életmentők egyre szélesedő tömegéhez, ezzel is növelve a túlélés esélyét hirtelen szívhalál esetén Magyarországon.

Góz Lilla

Több fiatal érkezett a kaposvári mentőállomásra. Mindannyian ingyenes életmentő képzésen vettek részt. Borbély Gábor, a somogyi megyeszékhely mentőállomásának vezetője elmondta: januárban indították útjára a Hősképzést, minden hónap utolsó hétfő délutánján a helyes újraélesztés fogásaira tanították az érdeklődőket.

– Azt tapasztaltuk, hogy leginkább a fiatalabb korosztály vett részt az oktatásokon. Azt szerettük volna tudatosítani bennük, hogy merjenek mellkaskompressziót végezni, mert ha két percen belül megkezdik az újraélesztést, akkor hatvan százalék esélye marad a betegnek a túlélésre – mondta Borbély Gábor.

Az Országos Mentőszolgálat ingyenes életmentő képzést szervezett 83 mentőállomásán. Az OMSZ tájékoztatása szerint Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen szívmegállás esetében csak akkor van igazi esély a túlélésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat.

A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent.

Életmentő márkát is alapítottak

Fontos, hogy minél többen részesüljenek gyakorlatias életmentő képzésben. Az Országos Mentőszolgálat „életmentő márkát” alapított. A kezdeményezés célja, hogy a márkához csatlakozó cégek, vendéglátóhelyek, üzletek, sportlétesítmények, szolgáltatók teremtsék meg az azonnali életmentés feltételeit arra az esetre, ha valaki például hirtelen szívmegállás miatt újraélesztésre szorul. Az Élet Mentő Pont minősítés feltétele, hogy az ott dolgozók elsajátítsák az életmentés alapjait, és legyen a helyszínen egy bárki által használható defibrillátor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában