úton a segítség

2018.10.30. 11:30

Nehezen jut el a diétás étel a kistelepülések betegeihez

Gondja van az étkezéssel egy idős kaposfői férfinak, mert bár finom és minden igényt kielégítő a település konyháján főzött ebéd, mégsem élvezheti igazán. Azt mondja, hogy a krónikus betegek megfelelő étkezése nehezen oldható meg a kistelepüléseken.

Kovács Gábor

A 65 éves férfi cukorbeteg, inzulinnal injekciózza magát naponta négyszer, ezért fontos, hogy mit eszik. Még 2001-ben emelkedett meg a kritikus érték fölé először a vércukorszintje, azóta küzd a kórral. Egyedül él, és bár tud magára főzni, valahogy mégsem sikerül ízletesre a végeredmény. Ezért kénytelen volt befizetni a helyi iskola konyhájára, ahol jól főznek, de nem diabetikusan. Az idős úr ezért jó esetben csak a felét tudja megenni annak, amit kap. De az is előfordul, hogy kénytelen kidobni az ételt, ezt pedig nagyon sajnálja, hiszen sohasem volt pazarló.

– Nem kizárólag az én gondom az, hogy a betegségem miatt nem ehetek bármit, mert tudomásom szerint több cukorbeteg is van a faluban – mondta el a férfi szerkesztőségünkben. – Azt tapasztalom, hogy a kis somogyi falvakban nincs olyan közösségi ételszállító hálózat, ami betegek számára megfelelő kosztot adni. Pedig biztos vagyok benne, hogy a rászorultak kicsit többet is fizetnének érte. Ha vannak ilyen étkezést biztosító magáncégek, azok az átlag falusi ember számára drágák. Az álmom az, hogy a kis falvakat járja egy betegeknek szóló ételeket biztosító, közszolgálati ételfutár szolgáltatás Kisasszondtól Somogyjádon át Batééig vagy még messzebb a megyében.

Néma gyilkos a cukorbetegség, és egyre riasztóbb adatokat ölt a terjedése, mert a kór kettes típusú, vagyis nem a születéskor jelentkező változata egyre nagyobb számban jelentkezik. A betegség kezelésnek egyik legfontosabb eleme az étkezés szabályozása. Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke megérti a kaposfői férfi problémáját.

– Van olyan országos szolgáltatás, ahol lehet cukorbetegeknek diétát kérni, de az utóbbi időben megdrágultak az árak– mondta Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna. – Elég, ha csak a zöldségárak emelkedésére gondolunk. Ám az az igazság, ha valaki megtanulja kiszámolni, hogy egy ételben hány gramm szénhidrát van, akkor mindig meg tudja saccolni, hogy mennyit ehet egy tál ételből, és mennyit nem. Ha valaki ezt nem tudja, és eljön az egyesülethez, ott megtanítják rá minden hónap harmadik keddjén az összejöveteleinken.

Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna hozzátette: az egyesület egyelőre nem tud egy közösségi ételszolgáltatás kiépítésében segédkezni, hiszen a benyújtott pályázataik és a kapott támogatásaik csupán a működési költségeik fedezésére elegendőek, vagy inkább arra sem. A cukorbetegek kaposvári egyesületének elnöke úgy véli, hogy engedélyeztetés szempontjából a diétás sütés-főzésnek feltételei sokkal szigorúbbak mint a normál főzéséé. Ezért a magáncégeknek nem gazdaságos kiszállítani hasonló ételeket a legkisebb falvakba, ennek pedig a betegek láthatják a kárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában