kiskertek

2018.10.28. 07:00

Parlagon maradó kiskert; zöldségért régóta boltba jár a fél falu

Van olyan falu, ahol két zöldségesbolt is megél egymás mellett, mert ma már alig termelnek zöldséget a kiskertekben. Érdekesség, hogy ahol tehetősebb lakók élnek, többnyire a kerteket is jobban művelik.

Kovács Gábor

Az unokájával érkezett paprikát és paradicsomot venni a lecsóhoz az önkormányzati zöldségesboltba Váradi György. A közmunkások helyi terméséből válogatott. – A paprika kilója itt 250, Kaposváron 480, más falusi boltban 700 forint – mutatta elégedetten a szatyrát.

– Sok törzsvevőnk van, és minden zöldséget keresnek – vezetett körbe a boltban Tüttő Zoltánné, aki közfoglalkoztatottként árusít. – Szerintem időhiány miatt hanyagolják el sokan a kiskerteket.

Frissen szedett uborkát hozott a közmunkásoktól Sudár Zoltán polgármester. Jelenleg hat fóliasátorban van még paprika, kétezer tő karfiol, háromezer saláta. Az utóbbiakból karácsonyra a kaposvári boltokba szállítanák a felesleget. Még a környező falvakból is érkeznek Mezőcsokonyára zöldséget venni.

– Keresik a zöldséget a falusiak, mert ha nem is termelnek, otthon főznek – mondta Sudár Zoltán. – Ma már az öntözés, vetőmag, palánta és vegyszer viszonylag drága. Sokaknak inkább megéri megvenni a 400 forintos, hibátlan sárgarépát a boltban, mint a kerttel bajlódni. Ma már mindenütt nincs meg az igény falun, hogy valaki a saját termését akarja enni.

Két zöldségesbolt is megél egymás mellett

– Jól fogy a zöldség, de más élelmiszer árusítása is hozzájárul ahhoz, hogy fennmaradjon a bolt – mondta a tulajdonosa, Anikó. – Nagykerből szerzem be a zöldséget, nem faluról.

– Egyszerűbb pár zöldségért elmenni a boltba – mondta Németh László, aki használta a kertjét, amíg az egészsége engedte.

– Dolgozgatnak még páran a kertekben, de nem éri meg – mondta Klári a háza kerítése mögül. – Aki megszokta, nem hagyja abba. Az időjárás újabban gyakran teszi tönkre a termést. De a vetőmag sem olyan mint régen, háromszor kellett zöldbabot vetnünk, mire kikelt.

Egy jutai kisbolt tulajdonosának nagy a tapasztalata, hiszen Kadarkút környékén is árusítottak. – Ahol módosabb lakók élnek, sok vetőmagot eladtunk, mert ott művelik a kiskerteket – mondta Csonka József. – Viszont ahol nagy a szegénység, ott nem termelnek a kertben. Még úgy sem, hogy nőnek a zöldségárak a nagykereskedőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában