szüret

2018.10.05. 07:00

Rekordtermés tavalyi árakon – nincs már szőlő a balatoni tőkéken

Bőséges lett az idei szőlőtermés, Somogyban a következő napokban fejeződik be a szüret. A balatoni szőlősgazdáknak a tavalyi árát sikerült kialkudniuk a felvásárlókkal.

Góz Lilla

Elkezdődött a szüret a Soltvadkert melletti szőlőkben. Elsőként az Irsai Olivért szüretelik.

– Négy-öt nap és végzünk a Kékfrankossal és a Cabernet-vel is – mondta el Hegedüs Lajos. A VitiCOOP Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a szőlő kilencven százalékát a Törleynek adják el és az árakat már előre lekötötték szerződésben. – Az Irsay Oliver ára tavalyhoz képest pár forinttal emelkedett, a Chardonnay-t 90 forintért, a királyleánykát 95 forintért veszik – jegyezte meg a szakember.

Balatonboglár 50-60 kilométeres vonzáskörzetében azt tapasztalják, hogy bőséges lett a termés, harminc százalékkal több, mint tavaly és a szőlő minősége is kiváló. – A balatonboglári borvidéken nem maradt fenn szőlő, vagy szinte minimális – mondta Légli Ottó. A Helyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint az elmúlt harminc év legnagyobb termését szüretelték az idén, van ahol ötven százalékkal több a szőlő.

– A tanács évek óta szorgalmazza, hogy az alapanyagot ne adják el a gazdák, hanem helyben dolgozzák fel – jegyezte meg Légli Ottó. – Ha mégis, akkor a kiszámíthatóság érdekében előre kössék le szerződésben a terményt. Mivel az idén bőséges lett a szőlőtermés, a felvásárlók válogathatnak.

Az időjárás kedvezett a szőlőnek az idén. Eddig kétszer annyi csapadék esett, mint az utolsó 60 év átlagában és a napsütéses órák száma 10 százalékkal meghaladta a korábbi évek átlagát.

Kiváló évjárat lesz az ideiből

– A középérésű fajták, Olaszrizling, Chardonnay és a rozék teltebbek, magasabb alkoholfokúak lesznek, a közepes árszegmensű borok minősége ezeknél a fajtáknál közelít a prémium termékekhez – összegezte a szüreti tapasztalatokat Varga Péter. A Varga Pincészet tulajdonosa hozzátette: ebben az évben csak a Balaton mellett 12 millió kiló szőlőt dolgoztak fel, egymillióval többet, mint az előző évben. Az ültetvények a sok eső és napsütés hatására nagyon jó kondícióban vannak, a „vénasszonyok nyara” pedig szépen beérleli a vesszőket.

Helyben feldolgozni a helyit

– A Dél-Balatoni Borvidéken megtermelt szőlő hetven százalékát nem helyben dolgozzák fel, kikerül Somogyból – mondta Gombos Sándor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hozzátette: a tavaly megalkotott borstratégiájukban szerepel egy közösségi borfeldolgozó létrehozása állami forrás bevonásával, amely koordinálná a termelést és a technológiai hátteret is biztosítaná a termelőknek. Tízmillió palack bort álltanának elő és mintegy kétszáz embernek adna munkát a feldolgozó, valamint ezer szőlőtermelő, borász munkáját stabilizálná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában