Családvédelmi Szolgálat

2018.10.11. 14:00

Sokszor ki sem derül a gyerekmolesztálás

Huszonöt éves a Családvédelmi Szolgálat címmel rendeztek szakmai találkozót Kaposváron. Ott hangzott el, hogy a nemrégiben a családvédőknek sikerült objektív bizonyítékokat találniuk egy bántalmazó férfival szemben, s a hatósági beavatkozás véget vethetett a szörnyű kapcsolatnak.

Fenyő Zsuzsa

A Somogy Megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és Álsozatvédelmi Osztálya a Bűncselekmények Áldozatainak Világnapja alkalmából figyelemfelh*vó bemutatót rendezett a Kaposvár Plaza épületében.

A rendezvényen Proszonyák Ida a Krízisambulancia szakmai vezetője és Biró Dániel Borostyánvirág Alapítvány vezetője a szexuális bántalmazásról tartott előadást, mindketten kiemelték, fontos, hogy beszéljünk a szexuális bántalmazásról, mert ez egy nagyon nehéz téma, ráadásul nagy a területen a látencia, az esetek többsége ki sem derül.

– Nagyon nehéz a bizonyíthatóság, vagy azért mert a gyerek még nagyon kicsi, vagy azért, mert az erőszaknak a nyomai regenerálódnak, és fizikailag nem marad nyoma – mondta el Biró Dániel. – De szerencsés esetben megoldódik az ügy. Például a közelmúltban egy kiskamaszt hálózott be egy távoli rokon, egy férfi, aki elcsábította és kihasználta, szexuálisan bántalmazta. Sikerült olyan objektív bizonyítékot találnunk, amire a kaposvári rendőrség nagyon hatékonyan intézkedett. Meg tudtuk akadályozni, hogy mást ne bántson ez a férfi vagy, hogy ezzel a fiúval tovább folytassa a gyereket nagyon megviselő kapcsolatot.

Az előadáson elhangzott, hogy az elkövetők 78 százaléka ismerős, nagy részük családtag, sok esetben az apa. Az elkövetőkre jellemző, hogy jól kommunikálnak, és minden társadalmi rétegből kikerülhetnek.

– Az ismeretségi körből bárki lehet, aki tekintélyszemély, akár tanár, pap, pszichológus, orvos, edző, és van lehetősége kiépíteni egy bizalmi kapcsolatot – magyarázta Proszonyák Ida. – Azt gondolják a legtöbben, hogy ezekben az emberekben van valamiféle pedofil vonzalom, de nem ez a fő motiváció, hanem a hatalommal való visszaélés.

A statisztikákból kiderül, hogy az ismertté vált szexuális bűncselekmények áldozatainak kétharmada fiatalkorú,és kicsivel több, mint a fele 14 év alatti gyermek. A sértettek 83 százaléka nő. A szexuális bántalmazás extrém módon megviseli az áldozatot és hosszú távú hatásai vannak.

– Nagyon sokszor a szeretet leple alatt történik a bántalmazás. Ha egy gyerek ilyen esetnek az elszenvedője, az felnőtt korban nagyon súlyos problémákat okoz – magyarázta Biró Dániel. – Ha egy bizalmi személy követi el ezt, a gyerek mindenben és mindenkiben elveszti a bizalmát. Egy szülő, egy szakember sokat tud segíteni, de ennek örökre nyoma marad.

Az általános tünetek alapján nehéz kideríteni, hogy egy gyerekkel szemben elkövettek-e szexuális visszaélést, de vannak jelek, amelyekre érdemes odafigyelni. Ilyen a betegség, az alvászavar, vagy ha a gyerek nem mer egyedül aludni, pszichoszomatikus tünetek jelentkeznek, hasa fáj, feje fáj, szédül, csökken a súlya.

– Mikor valaki túl szorongó túl nyitott, az mindig gyanús – emelte ki Biró Dániel. – Ha a gyerek nem a korának megfelelősen viselkedik, amikor valami nem kerek. A túlszexualizált viselkedés is egy jel, illetve a rajzokon is észre lehet venni.

Ha egy gyermek esetében felmerül a gyanú, hogy szexuális visszaélés történt vagy történik vele, a kaposvári krízisambulancián lehet kérni segítséget.

– Itt el tudjuk mondani, hogy mire figyeljen az illető, akinek ilyen gyanúja van – mondta el Proszonyák Ida – Például egy kisgyereknek az alsóneműjén, lehet olyan nyom, ami később perdöntő bizonyíték lehet egy tárgyaláson. A gyermek érdekében fontos, hogy a szakemberek célzottan, és összehangoltan végezzék a feladatukat, legyen az büntető eljárás, igazságszolgáltatás, lelki támogatás, szociális segítő munka.

Biró Dániel szerint egy ilyen ügy felgöngyölítése nagyon nehéz az érintetteknek és nagyon sokat kell erősíteni őket, hogy elhiggyék minden rendbe jön.

Proszonyák Ida azt is elmondta, fontos, hogy a gyereknek megtanítsunk bizonyos szabályokat, hogy mi az a jó titok, rossz titok, hova nem nyúlhat senki. Fontos, hogy a gyerek tudja, hogy még a tekintélyszemélynek is mondhat nemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában