szívférgesség

2018.10.01. 20:00

Szúnyog terjeszti a kórt – a kutya is tudja, itt van a veszély

Egyre több a szívférgességgel fertőzött kutya hazánkban, pedig szűréssel megelőzhető és jól gyógyítható a betegség. Erről Kaposváron beszélt Vörös Károly, az Állatorvostudományi Egyetem professzora egy állatorvosi konferencián.

Koszorus Rita

Elsősorban kutyákra veszélyes a szúnyogok által terjesztett betegség, de ritkán macskák is elkaphatják a fertőzést. Korábban külföldön vásárolt vagy ott megfordult ebekben fordult elő a szívférgesség, mára azonban a helyzet jelentősen megváltozott.

– A klímaváltozással és a felmelegedéssel együtt déli irányból érkezett hazánkba – mondta Vörös Károly professzor, az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Tanszék és Klinika munkatársa. – Ennek elterjedtsége Magyarországon eltérő. Amit tudunk az az, hogy a legfertőzöttebb a déli országrész és elsősorban az Alföld. Tudomásunk szerint Somogy megyében szerencsére még nem terjedt el jelentős mértékben a betegség. Azonban minél több kutyát vizsgálnak meg a kollégák, annál több esetben fog kiderülni, hogy vannak köztük fertőzöttek. Ha egy fertőzött kutya ide érkezik Somogyba, és azt egy szúnyog megcsípi, a vérszívással együtt felveszi a féreglárvákat. Aztán, amikor ugyanaz a szúnyog megcsíp egy másik, egészséges kutyát, akkor azt beoltja a lárvákkal.

A betegség lényege, hogy ezek a férgek, amelyeknél a nőstény 30 centiméter hosszú, a hím pedig 20 centiméteres, a kutya tüdejének artériáiban élősködnek. Innen a szív közeli nagy erekbe és magába a szívbe csak a súlyos esetekben jutnak el. Fontos tudni, hogy a felnőtt férgek 5–7 évig, a fertőzőképes lárvák pedig 1–2 évig is életben maradhatnak, és közben előrehaladhat a betegség. A gyógyulás szempontjából roppant fontos, hogy időben kiszűrjék a megbetegedést. – A szívférgesség sokszor csak akkor derül ki, ha már klinikai tünetek vannak – hívta fel a figyelmet a professzor.

Pedig a kutya akár évekig tünetmentes lehet a betegség első fázisában. Ez egy nagyon súlyos betegség, amelyben a kutyák el is pusztulhatnak gyógykezelés nélkül, amikor – többnyire néhány év múlva – már klinikai tünetek, mint fáradékonyság, köhögés, nehezített lélegzés mutatkozik. Tehát a gazdik célja, az állatorvosokkal együttműködve az kell, hogy legyen, hogy kiszűrjék a fertőzött kutyákat, vérvizsgálattal.

Ha mégis kiderül, hogy beteg az eb, akkor minél korábban meg kell kezdeni a gyógykezelést. Vörös Károly elmondta: négy éve kezelnek szívférges kutyákat a klinikán, és eddig mind az ötven meggyógyult. Az is igaz, hogy közülük csak öt páciens volt harmadik stádiumú.

A felelős gazdi azonban ne várja meg a betegség továbbterjedését, hanem a legközelebbi állatorvosi vizsgálaton kérje a szűrést a szívférgességre.

A megelőzés akár életet menthet

A megelőzésnek kétféle módját kell alkalmazni együttesen: az úgynevezett makrociklikus laktont kell adni a szívférgesség lárvái ellen. Így hiába csípi meg a szúnyog a kutyát, a lárvák elpusztulnak. Egyúttal védekezni kell a szúnyogok ellen is. Ehhez olyan szert kell kérni az állatorvostól, ami egyszerre hatásos bolha, kullancs, vérszívó szúnyog és lepkeszúnyog ellen. Ezeket az eljárásokat akkor is alkalmazni kell, ha nem kezdődik meg a gyógykezelés, feltétlenül konzultálva a kutya állatorvosával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában