illegális hulladéklerakók

2018.10.02. 17:29

Több mint 160 milliót költött a MÁV a szeméthalmok elszállítására

A MÁV 300 millió forint értékű keretszerződést írt alá a vasúti területen lévő illegális hulladéklerakók felszámolására. A Balaton parton építési törmeléket és elektronikai hulladékot is találtak, az elszállítás október közepén kezdődhet.

Harsányi Miklós

Forrás: Illusztráció

– Somogy nem tartozik az illegális szemetelés szempontjából a legfertőzöttebb területek közé – közölte kérdésünkre a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága. – A megyében a legnagyobb kihívást a Balaton déli partjánál, a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonal mentén elhelyezett illegális hulladék jelenti. Ott számos helyen találtunk szemetet, ám inkább sok kisebb, jellemzően kommunális hulladékból álló kupacokat.

Balatonszentgyörgynél 45 köbméternyi építési törmeléket találtak a szakemberek, melynek elszállítása folyamatban van. A balatonmáriafürdői és a balatonfenyvesi állomások között pedig több kupacban 45 köbméter elektronikai, gumi, pala, illetve zöld és kommunális hulladékot fedeztek fel, Fenyves-alsónál tíz köbméternyi szemét található. Az időjárás függvényében október közepétől országosan is megindulhatnak az elszállítások.

Gál László, a fonyódi vasúti polgárőr egyesület elnöke azt mondta: Fonyód és Boglár térségében, a nyílt vasúti pálya és a 7-es út közelében általában építési törmeléket, autógumit szórnak ki.

– A vasútállomás nagy területen fekszik, s a környező elhanyagolt részeken időnként feltűnnek az illegális szemetelők – mondta Zsalakó Ernő batéi polgármester. – Rossz csempét, bontásból származó sittet éppúgy ide hoznak, mint hasznavehetetlen háztartási gépet. Szerintem a jelenleginél sűrűbb ellenőrzés talán elriasztja a szemetelőket, a környezet megóvása érdekében szükség van a vizsgálatra.

– Kíváncsi lennék, milyen lehet a szemetelők otthona – hangsúlyozta Poór Gyula, a megyei polgárőrszövetség elnöke. –Vajon otthon is szanaszét dobálják a hulladékot vagy épp ellenkezőleg, minden rendben van és tiszta? Felháborító, hogy egyesek nem tartják be az elemi normákat, s lelkiismeret furdalás nélkül rongálják a környezetet.

A MÁV tavaly 165 millió forintot költött az illegális szeméthalmok felszámolására és 8850 tonnát szállíttatott el vasúti területekről országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában