pálinka, szerelmem

2018.11.10. 11:30

Beindult a nagyüzem, főzik már a jó magyar pálinkát

Érkezik az alma-, körte- és törkölycefre, barackból viszont semmi sem lesz az idén. A somogyi főzdék többsége a tavalyi áron főzi a pálinkát.

Góz Lilla

– Barack abszolút nincs, a szezon elején meggyet, cseresznyét, most körtét almát hoznak – mondta Gadányi Albert. A Medicina Hungariqum Kft. főzőmestere hozzátette: egyszerre kétszáz liter pálinkát tudnak előállítani.

– Nem emeltünk árat, a tavalyi áron, literjét 1700 forintért főzzünk ki. Átlagban az ügyfelek 15 liter pálinkát állíttatnak elő a táska főzdénkben – tette hozzá Gadányi Albert. Megjegyezte: nagyon fontos, hogy ne a lehullott, beteg gyümölcsöket hozzák, hanem a fáról szedett egészségeset, amelyet a mosást követően szeleteljenek, vagy daráljanak.

A nagycsepelyi főzdében is nagyüzemben megy a főzés. A Szőke Farkas Kft.-nél azt mondták: a gyümölcsök mennyisége és minősége is jó az idén. Szőke András, a cég tulajdonosa elmondta: jelenleg leginkább almát, birset és törkölyt, szőlőt visznek hozzájuk. – Minden előbb érett – jegyezte meg Szőke András. – Barackkal, vadszilvával szoktunk kezdeni, de ezek a fajták elfagytak, helyettük az 5-6 héttel később érők érkeznek már a főzdénkbe.

Pach Gábor pálinkafőzőmester elmondta: rekordmennyiség termett szőlőből, főzdéjébe leginkább ebből készít pálinkát. – El kell felejtenünk a barackot az idén, szőlőt kaptunk helyette – fogalmazott Pach Gábor. – Az ebből készült pálinka zamatos, szépen jönnek az illatok, valamint kevésből is finom párlat készíthető.

– A tavaszi fagyok miatt sem kajszi, sem őszibarack nem termett nagyobb mennyiségben Somogyban – mondta Tóth István, növényvédelmi szakmérnök Megjegyezte: a nyári meleg viszont kedvezett a cukrosodásnak, jó minőségű a szőlő-, az alma-, a körtecefre.

Évente egyébként ötmillió liter pálinka készül Magyarországon. Az egy főre eső pálinkafogyasztás 3–3,5 liter között mozog hazánkban. A NAV adatai szerint az első fél évben 1,4 millió liter pálinkát adhattak ki megrendelőiknek a hivatásos bérfőzdék, ami kétszázezer literrel több, mint amennyi 2017 első hat hónapjában készült. Az adóhatóság összegzése szerint az elmúlt években ötszáz és hatszáz között mozgott idehaza a hivatalos bérfőzdék száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában