pszichoaktív szerek

2018.11.21. 14:00

Drágán megfizetnek az olcsó mámorért

Tizenegy új anyaggal bővül a tiltott pszichoaktív szerek listája a múlt héten, így már összesen nyolcvanöt féle dizájner drog lett illegális. A miniszteri rendelettel az új típusú kábítószerek terjedését próbálják megfékezni.

Fenyő Zsuzsa

– Ezek a pszichoaktív szerek nagyon veszélyesek, mert rövid idő alatt fejtik ki az egészségre káros hatásukat, egyre többet kell belőlük használni, hogy elérjék a kívánt hatást – magyarázta Kovács Gergely, a Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ vezetője. – Az a legnagyobb probléma, hogy nem lehet tudni a dizájner drogok pontos összetevőit, mert folyamatosan változtatják, hogy ne kerüljenek fel a tiltólistára.

Kovács Gergely szerint az utóbbi egy évben visszaesett a dizájner drogok fogyasztása Somogy megyében, amelynek egyik oka, hogy egyre több szer került tiltólistára, másrészt a használók is tapasztalták, hogy milyen káros.

Az Indit Közalapítvány munkatársai rendszeresen kapcsolatba kerülnek az új típusú pszichoaktív szerek használóival.

Wolf Róbert tapasztalatai szerint az alacsonyabb társadalmi státuszú és a nehéz anyagi helyzetben lévő családoknál többen használnak dizájner drogokat, de a jelenlegi és a volt állami gondozottak körében van a legtöbb szerhasználó. Az új típusú pszichoaktív szerek népszerűségének egyik oka, hogy a kliensek szerint könnyen beszerezhetők és olcsóbbak, mint a klasszikus drogok.

– Bár általánosságban kevesebben használnak pszichoaktív szereket, de a rosszabb helyzetben lévő társadalmi csoportokban ugyanúgy jelen van mint eddig – mondta el Wolf Róbert. – Ennek egyik oka az információhiány, de előfordul, hogy akkor is tovább használják ezt a drogot, ha ismerik a veszélyeket. Sokan a reménytelen élethelyzetükből menekülnek a szerek segítségével, hiszen egy időre boldogságérzetet adnak ezek az anyagok, de ez csak egy illúzió.

Elérhető segítség

A drogfogyasztás visszaszorításának egyik leghatékonyabb módja a prevenció. Az Indit Közalapítványnál rendszeresen végeznek kihelyezett tanácsadásokat az iskolákban, és az egészségnapokon is részt vesznek. Bulisegély szolgáltatásuk egész nyáron működött a Noszlopy utcában, november 30-tól pedig kaposvár egyik éjszakai szórakozóhelyén is elérhetőek lesznek havonta egyszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában