égi jelenség

2018.11.29. 11:36

Egy óriási, fényes tűzgömb húzott el az égbolton

Aki csütörtök hajnalban, egészen pontosan 5 óra 10 és 15 között az eget kémlelte, láthatta, amint egy hatalmas tűzgömb suhan el az égen. Az égi látványosság tíz másodpercig tartott. A tűzgömböt a Zselici Csillagpark Időképhez becsatornázott webkamerája is rögzítette.

Sonline

Forrás: Zselici Csillagpark, Időkép

– Azt a hullócsillagot nevezzük tűzgömbnek, mely legalább annyira fényes, mint az Esthajnalcsillag, azaz a Vénusz – mondta Schmall Rafael kaposvári asztrofotós. – Hullócsillag nemcsak augusztusban, hanem mindig van az égen, csak sokszor azért nem látjuk, mert borult az ég, elnyomja a Hold fénye, vagy túl nagy a fényszennyezettség.

Fotó: Zselici Csillagpark, Időkép

A tűzgömb annyira fényes volt, hogy szabad szemmel is jól lehetett látni. – Biztos vagyok benne, hogy azok a térfigyelő kamerák, melyek délnyugatra néznek, azok is rögzítették, amint a tűzgömb elhúz a csillagos égbolton, mert lassú volt és fényes – tette hozzá Schmall Rafael.

A tűzgömb felbukkanásának gyakorisága változó, novemberben általában több van. – Világszinten hetente, kéthetente biztosan megfigyelhető, ám Magyarország felett körülbelül havonta húz el egy. – Ha a tűzgömb fényessége eléri a teli Hold fényességét, akkor már bolidának nevezik, ha pedig a Napét, akkor szuperbolidának.

A hullócsillag, a tűzgömb, a bolida és a szuperbolida is meteor, ami pedig leesik, az a meteorit, melyet a Zselici Csillagparkban is meg lehet nézni.

A Zselici Csillagpark kamerája ezen a LINKEN érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában