szűrőprogram

2018.11.10. 14:28

Egy tíz perces vizsgálattal kiszűrik a néma járványt

Az interneten már lehet regisztrálni arra a novemberben induló országos szűrőprogramra, amely a csontritkulásban érintetteket szűri ki. Kaposváron a Fő utcai Benu Gyógyszertárban november 19-től 23-ig, délelőtt 10 és délután 4 óra között biztosítanak lehetőséget a jelentkezőknek.

Marosi Gábor

– Ez gyógyszerészeti szűrés – mondta Csatári-Szűcsné Kiss Boglárka, a Benu Gyógyszertár Kaposvár patikavezetője. – Nincs korhatár, bárki jöhet csak előre kell regisztrálni a patikalánc internetes oldalán. A teszt körülbelül 10 percig tart, az eredményt pedig azonnal közöljük. Aki hajlamos csontritkulásra az életmód tanácsot és tájékoztató csomagot kap, akiről pedig kiderül, hogy beteg, őt szakorvoshoz irányítjuk.

– Magyarországon körülbelül egymillió embert érint a csontritkulás – fogalmazott Kudlák Katalin, reumatológus. – Ha arányaiban nézzük, akkor kétharmad részben a nőket, egyharmadban pedig a férfiakat veszélyezteti. A nőknél általában a változó kor után jelentkezik a betegség. Az életkor előrehaladtával mindenkinél van egy bizonyos mértékű csontvesztés, ha ez kóros mértékű, akkor beszélhetünk csontritkulásról. Ilyenkor nagyobb az esélye a csonttörésnek is.

– Néma járványnak is nevezik a betegséget – folytatta Kudlák Katalin. – A csont ásványi anyag tartalmának fogyása nem jár fájdalommal, csak a következménye. Idős korban a legveszélyesebb kockázat lehet a combnyaktörés, ahol a halálozási arány 30 százalék körüli. A felgyógyult betegek nagy része később is segédeszközre, külső segítségre szorulnak.

– A leggyakoribb a csukló törése, de észrevétlenül eltörhet a csigolya is. Ehhez ugyanis nem kell elesni, hanem egy nagyobb emelés után is megtörténhet a baj. A legveszélyesebb eset pedig a már korábban említett combnyaktörés, ami maradandó mozgáskorlátozottságot okozhat.

Kudlák Katalin hozzátette: mozgással sokat tehetünk azért, hogy csontjaink erősek legyenek, emellett pedig a kalcium és a D-vitamin is elengedhetetlen. A csontritkulás kialakulása azonban 70-80 százalékban örökletes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában