társasházak napja

2018.11.11. 18:05

Élet-halál kérdés is lehet a lépcsőházak akadálymentesítése

Társasházak napja címmel konzultációsorozatot hirdetett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a lakóközösségek képviselői széleskörű tájékoztatást kapnak a tűzmegelőzési szabályokról.

Harsányi Miklós

– Keddtől három napon át öt helyszínen – Kaposvár, Marcali Nagyatád, Siófok, Barcs – várjuk az érdeklődőket – közölte Mészárosné Szalontai Szilvia őrnagy, a kaposvári katasztrófavédelmi kirendeltség munkatársa. – Somogyban második alkalommal hirdették meg az akciót, várhatóan 20-25 társasház képviselője vesz részt a találkozón.

Javós Csilla, a kaposvári Csaklakás Társasház-kezelő Kft. ügyvezetője kedden kereste fel a tűzoltóságot, ahol többek közt a kéménysepréssel kapcsolatban kért tanácsot. Kiderült: a lakástulajdonosok soron kívül kérhetnek kéményvizsgálatot a hatóságtól, s arra is választ is kapott, hogy milyen eljárásra számíthatnak azok a lakók, akik túl sok lim-lomot, éghető anyagot halmoznak fel a pincében.

– Nálunk is ismerős a probléma, de igyekszünk rendet rakni mindenhol – hangsúlyozta Ács Sándor, a kaposvári Otthon Lakásszövetkezet ügyvezetője. – Összesen 48, köztük tíz tízemeletes épület tartozik hozzánk, s a közel 500 lakásban csaknem 1300-an élnek. A figyelmeztetés ellenére egyes lakók hasznavehetetlen bútorokat, papírkötegeket és karton dobozokat pakoltak az alagsori tárolókba, sőt, volt aki üzemanyagot vitt az épületbe. Szerintem nem kell megvárni a bajt, s ha nem sikerül kikényszeríteni a rendrakást, akkor a hatósághoz fordulunk és szükség esetén bírsággal sújthatják a szabályszegőket.

Felszámolták a rácsokat

– A szövetkezet tulajdona a folyosó, a rácsokat nem engedélyezzük – mondta Ács Sándor. – A menekülési útvonalat sehol nem szabad leszűkíteni, ez tűz esetén életveszélyes helyzethez vezethet. Bár korábban a virágládák, kisebb bútorok elhelyezésével néhány helyen gond volt, de ezt a problémát is megszüntettük. A lakók biztonsága a legfontosabb.

Az épületeknél kiemelten fontos a tűzoltási felvonulási terület biztosítása: ezt szabadon kell hagyni, egyetlen jármű sem parkolhat ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában