asztrovideó

2018.11.04. 11:25

Elképesztő videó készült a csodálatos csillagos égboltról

Két héten át fotózta az égboltot Namíbiában egy magyar fényképészekből álló csapat tagjaként a kaposvári Schmall Rafael. Az utazásról készült egy lélegzetelállító videó is, melyet most megmutatunk olvasóinknak.

Sonline

Fotó: Schmall Rafael

– A mostani világban majdnem mindenhol a mesterséges fények ragyogják be az égboltot – mondta a kaposvári asztrofotós, Schmall Rafael. – A városok szívéből csak néhány csillagot lehet látni. Legtöbb település a modern civilizációnkban már hatalmas fénykupolát rajzol az égre és emiatt a csillagos égbolt látványa is egyre jobban eltűnik majd. Vannak még a világban olyan helyek, ahol a fényszennyezés ismeretlen fogalom. Az egyik ilyen délnyugat Afrikában található.

Namíbia ideális hely egy csodálatos csillagos égbolthoz. Távol a civilizációtól szinte horizontból kelnek a csillagok és abszolút szépen ragyog a több mint kétezer, szabad szemmel látható csillag az éjszakai égen. – A déli féltekén a Tejút és annak központjának látványa szinte agyonnyomja az embert – tette hozzá Schmall Rafael. – A galaxis fényében könnyen lehet tájékozódni, ha az ember szeme hozzászokik a sötétséghez. Aki tisztában van az északi égbolt látványával és először lát ilyet, neki mindenképp szinte alig hihető lesz a látvány.

 

A mozgóképes felvétel Namíbiában készült az Isabis farmon. Több mint hatezer képkockán ragyog a Tejút. A videóban látható a déli égbolt sajátos mozgása. A felemelkedő Tejút és a horizontot súroló két Magellán felhő egyaránt különleges hangulatot áraszt. Ez az egyik legnagyobb projekt, ami déli csillagos ég alatt készült.

– Magyarországon a Tejút központja délkelet felől kel és jobbra elmegy délnyugat fele – jegyezte meg Schmall Rafael. – A centrumot áprilisi korahajnaloktól kezdve egyre korábban lehet megfigyelni egészen októberig. Jellegzetes tájelem egy asztrotájképnél, ám a Hold fénye, a fényszennyezés és a felhők elnyomják. Ám Namíbiában fordítottan kel és nem elmegy nyugat fele, hanem felfele megy a galaxisunk közepe, mégpedig úgy, hogy bizonyos időszakban delel függőlegesen az ember feje felett.

Mozgókép: Schmall Rafael

Zene: Kővári Dániel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában