Polgári Kávéház

2018.11.30. 11:58

Erős Magyarországhoz erős Európára van szükség

Erős Európát szeretnénk, mert az erős Magyarországhoz szükség van arra, hogy az Európai Unió újra erős tudjon lenni – ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Siófokon, a Polgári Kávéház sorozat harmadik eseményén, ahol Európa jövője és az ezzel kapcsolatos magyar álláspont volt a fő téma.

Kolumbán Tünde

Természetes, hogy az Európai Unió jövőjéről vita zajlik, különösen azért mert az EU történelme során egyszerre ennyi kihívással soha nem kellett, hogy szembenézzen – fogalmazott Szijjártó Péter, aki a vitát önmagában helyesnek tartja, azt azonban nem, hogy aki nem a nyugat-európai fősodor álláspontját képviseli a diskurzusban, azt megbélyegzik, kirekesztik. Szijjártó Péter vázolta, Magyarország külpolitikája külgazdaság orientált, a magyar export 79 százaléka az unió országaiba irányul és az idehaza befektető öt legnagyobb ország közül négy az EU tagja. Ezért sem mindegy, hogy Európa milyen erőben van.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadásában hat ismérv mentén határozta meg, hogy Magyarország szemszögéből, mi kell egy erős Európához. Elsőként az unión belüli verseny kérdését említette. Mint mondta, Közép-Európa gazdasága kétszer olyan dinamikusan bővül, mint az Európai Unióé, ezért nem engedhetjük, hogy különböző szabályozásokkal a versenyképességi előnyünket elrontsák. Az erős Európa második fontos kérdése a biztonság.

– Az EU migrációs politikája mind a mai napig egy meghívás, mert a kötelező betelepítési kvóta ügye továbbra is napirenden van – mondta Szijjártó Péter, hozzátette: az uniónak kötelessége lenne visszaadni európai embereknek a biztonságot. Fontos kérdés Európa jövőjét illetően a keresztény értékek, hagyományok és a kultúra megőrzése, de az uniós források elosztásának ügye is megkerülhetetlen.

– Nem engedhető meg, hogy az EU-t első és másod rangú országokra osszák a források elosztásakor – szögezte le a miniszter. – Az EU-s források nem humanitárius adományok. Kiemelte, a Magyarországra küldött uniós források 70 százaléka az itt működő nyugat-európai vállalatokon keresztül visszakerül Nyugat-Európába.

Szijjártó Péter arról is beszélt: 2019 lesz az első év, hogy (a Brexit miatt) csökken a tagországok száma, Magyarország azonban az EU-s tagság növekedését tartja kívánatosnak.

Az unió jövőjét befolyásoló kérdések között a demokrácia ügye is hangsúlyos. – Ki kell kérni magunknak azt, amikor demokrácia alapon bírálnak minket – szögezte le Szijjártó Péter, aki azt is mondta, hogy tavasszal az európai parlamenti választások alkalmával lesz lehetősége a magyaroknak véleményt formálni arról, hogy milyen Európát szeretnének a jövőben.

A külügyek mellett a családok védelme is téma volt

Mára a magyar külpolitika is eljutott egy olyan szintre, hogy jó érzés magyarnak lenni – mondta a Polgári Kávéház házigazdája, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, aki a Szijjártó Péter által képviselt újfajta külpolitika eredményire rávilágítva arról beszélt, hogy a gazdasági mutatók javulásához nagymértékben hozzájárult a külgazdaság vezérelt külpolitika.

A képviselő a külügyek mellett egy belpolitikai aktualitásra is felhívta a figyelmet. A családok védelme érdekében indított nemzeti konzultáció kapcsán arra is kitért, hogy a családbarát intézkedéseinek köszönhetően a kormány 2010-óta több mint 1000 milliárd forint hagyott a magyar családoknál.

Witzmann Mihály arra kérte a fórum résztvevőit, hogy töltsék ki és küldjék vissza a konzultációs kérdőíveket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában