halételek

2018.11.20. 09:00

Hálóban várja a vevőket a karácsonyi menü főszereplője

Bő két hét csúszással kezdődtek meg a somogyi tavakon a lehalászások az enyhe időjárás miatt. Naponta tíz tonna feletti mennyiség kerül pontyból, keszegből, busából és süllőből a hálóba.

Góz Lilla

Kora reggel engedték a vizet hétfőn, s húzták ki a hálót a nagyberki tónál. A halászok guminadrágban terelték egy kisebb helyre a keservesen szabadulni próbáló halakat. A fogó hálóból a válogatóba kerültek a pikkelyesek, ezután kosarakba kerültek, a mérlegelés után és oxigénnel dúsított víztartályokba rakták valamennyit.

– Reggel háromkor indultam Taranyból, késő estefelé érünk haza. Oda kell menni, ahol munka van – mondta el az egyik halász két halcipelős forduló között egy szóra megpihenve. Szabó Attila halászmester érdeklődésünkre elmondta: a süllő oxigénigényesebb és törékenyebb, ezt a halfajt külön kell válogatni. Mint kiderült, a rablóhalból a legtöbb belőle Ausztriába és Németországba utazik hamarosan.

– A novemberi késő nyári idő nem kedvezett a munkáknak, a rendkívüli meleg miatt két-három hét csúszásban vagyunk – mondta el Németh István. A Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója hozzátette: komoly gondot okoz, hogy a csapadékhiány miatt a leengedett tavakat nem lehet visszatölteni és a leendő ivadékokat nem tudják elhelyezni az üres mederben. Karácsonyra viszont bőséges halellátás várható. – Pontyból, harcsából, busából és amurból is kellő mennyiséget tudunk lehalászni. Az árak nem emelkedtek tavaly óta. Az élő halhoz kedvezőbb árfekvésben juthatnak a vásárlók – jegyezte meg Németh István. Még mindig a ponty a legnépszerűbb, de egyre többen keresik a fogast és a süllőt is. A Tógazda Halászati Zrt. munkatársai a kilenc megyében 45 tavat halásznak le, 600 tonna pontyot szállítanak az üzletekbe.

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy itthon is egyre több halat fogyasztanak az emberek, főként pontyot, de van még lemaradás. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet adatai szerint évente átlagosan 6,5 kilogrammot eszünk évente. 1991-ben a rendszerváltást követően mindössze 2,8 kilogramm volt a fogyasztás. De még mindig van lemaradásunk a európai uniós országokhoz képest, ahol 24- 25 kilogrammot fogyasztanak évente.

– Még csak szállingóznak az emberek, az igazi roham a karácsony előtti egy hétben várható, mindenki friss halat akar vásárolni – mondta el a kaposvári halbolt tulajdonosa. Kovács Csaba idén is arra számít, hogy a pontyból fog a legtöbb fogyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában